ključna pitanja

Utemeljen Europski centar za migracijske studije

29.01.2024 u 15:30

Bionic
Reading

Institut za europske i globalizacijske studije (IEGS) izvijestio je u ponedjeljak da je utemeljio Europski centar za migracijske studije (ECMS) koji će se sustavno baviti različitim aspektima migracija, jednim od, kako kažu, ključnih pitanja izborne 2024. godine

"Jasno je kako će pitanje upravljanja migracijama biti krucijalno pitanje izborne godine 2024. Slijedom navedenog, Institut za europske i globalizacijske studije odlučio je dati svoj doprinos javnoj i znanstvenoj raspravi o temi migracija osnivajući Europski centar za migracijske studije", priopćio je institut navodeći da je ECMS utemeljio Anđelko Milardović koji se više od trideset godina bavi znanstvenim istraživanjem migracija.

Vizija ECMS-a je, kažu, da bude interdisciplinarni centar za migracijske studije u Hrvatskoj koji će se sustavno baviti različitim aspektima migracija i dimenzijama kao što su sociologijska, kulturno-antropologijska, politologijska i filozofsko-etička.

Misija je, pak, da u doba globalnih migracija u formi digitalnog think tank centra sustavno istražuje i prati migracijske procese na globalnoj razini, razini EU i u Hrvatskoj te da utječe na donositelje odluka i medije radi oblikovanja migracijske politike i kritičkog odnosa spram migracija.

U institutu navode da im je cilj kroz ECMS znanstveno interpretirati migracije, educirati u području migracija, objavljivati znanstvene studije i knjige te različite policy dokumente i strategije iz područja demografije i migracija, sudjelovati u izradi migracijskih politika te utjecati na donositelje odluka iz područja migracija. Sve to pokušat će ostvariti kroz znanstvene konferencije, tribine, forume, javna predavanja i radionice, objavljivanje znanstvenih publikacija te djelovanje kroz medije i blogove.

U ECMS-u smatraju da je postojanje jedne neovisne platforme nužno i neophodno kako bi se pitanje upravljanja migracijama depolitiziralo i dezideologiziralo te kako bi se migracijama upravljalo prije svega na korist i u zaštitu sigurnosti Hrvatske.