PREMIJERKINA SAMOHVALA

'Uštedjeli smo 10 milijuna kuna na vodi'

19.04.2011 u 16:34

Bionic
Reading

Ovo je dobar i važan dan u životu Republike Hrvatske jer smo danas zatvorili dva poglavlja, što znači da nam je ostalo još pet te smo na kraju puta i naš cilj je kraj lipnja i vjerujemo da je to moguće, kazala je premijerka Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u Banskim dvorima povodom današnjega zatvaranja dva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU: Poljoprivreda i ruralni razvitak (11. poglavlje) i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata (22. poglavlje)

'Ovo je još jedan dobar i važan dan u životu Republike Hrvatske na našem putu za završetak pregovora za ulazak u Europsku uniju. Zatvorili smo još dva poglavlja, Poglavlje 22 i Poglavlje 11. Završene su i sve pripreme vezane za poglavlje o ribarstvu te očekujemo da bismo već sljedeći mjesec mogli zatvoriti i to poglavlje. S današnjim danom ostalo nam je još pet poglavlja, što bi značilo da smo zatvorili ukupno 30', rekla je premijerka Jadranka Kosor na današnjoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima povodom današnjega zatvaranja dva poglavlja u pristupnim pregovorima s EU: Poljoprivreda i ruralni razvitak (11. poglavlje) i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata (22. poglavlje). Do kraja pregovora preostaje još pet poglavlja - Tržišno natjecanje, Ribarstvo, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe te Ostala pitanja.

'Mi smo na kraju puta. Naš cilj je kraj lipnja i vjerujemo da ga je moguće ostvariti. Suradnja s Europskom komisijom je ako dobra. Ovim putem želim zahvaliti i vojsci pregovarača koja je strpljivo ulagala svoj trud i rad u ovaj posao, premda mnogi od njih nisu poznati javnosti', nastavila je premijerka Kosor.

'Što se tiče Poglavlja 23, posao za ispunjavanje mjerila traje i dalje, i mi vjerujemo da će trud u reformi pravosuđa, u borbi protiv korupcije i u području zaštite ljudskih prava uskoro biti prepoznat. Vjerujem da će se to dogoditi vrlo brzo. Očekujemo da će i posao oko Poglavlja 8, koji je vrlo težak i kompliciran biti uskoro završen', izjavila je Kosor.

'Ulaskom Hrvatske u EU, hrvatskoj poljoprivredi će na raspolaganju biti 373 milijuna eura za izravna plaćanja i dodatnih 352 milijuna eura za ruralni razvoj. Također, Hrvatska nije dosad primjenjivala proizvodne kvote, ali su one zadovoljavajuće', naglasila je Kosor.

'Što se tiče Poglavlja 22, dobit ćemo za strukturne fondove i kohezijski fond dvije milijarde i 205 milijuna eura', rekla je premijerka.

'Što se tiče Poglavlja 33, Financijske i proračunske odredbe, ono je također spremno za zatvaranje, ali nam nedostaje datum. Isto je i s Poglavljem 35, Ostala pitanja, koje će se otvoriti i zatvoriti isti dan', dodala je Kosor.

Kosor ne bi zajedno s Milanovićem lobirala za ulazak u EU

Na novinarsko pitanje može li se zamisliti kako zajednički sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem lobira za hrvatski ulazak u Uniju, Kosor je kazala da njegovo stajalište o tome mogu li nešto učiniti zajedno ne zna jer nije imala prigodu čuti.

'Svi koji su smatrali da nešto treba reći o zajedničkom poslu na završetku pregovora to su rekli na sjednici Nacionalnog odbora, dakle praktički su svi govorili, a kao što znate, gospodin Milanović nije, pa ne bi bilo dobro da ja špekuliram što on o tome misli, a što ne misli', kazala je Kosor.

'Sigurna sam da su ovo zadnji metri. Vjerujem da će uskoro doći i trenutak kad ćemo moći reći da brojimo i zadnje centimetre u pregovorima za ulazak u EU. No i kad završimo pregovore, nastavit ćemo raditi, sve do potpisivanja pristupnog ugovora, a i nakon toga posao se nastavlja', naglasila je premijerka Kosor.

Premijerka Jadranka Kosor je naglasila kako iz Bruxellesa nije bilo nikakvih posebnih reakcija na službeni stav Vlade RH oko presude hrvatskim generalima u Haagu.

'Mi smo vrlo jasno kazali kako je kvalifikacija zločinačkog pothvata u prvom stupnju za nas neprihvatljiva i da ćemo raditi sve da se taj dio presude poništi u drugome stupnju. Hrvatska je pravna država u kojoj se poštuju odluke institucija. Nikakvih posebnih reakcija iz Bruxellesa nije bilo. Moje izjave i izjave predsjednika Josipovića protumačile su se na pravi način', rekla je Kosor.

'Potpora Europskoj uniji je kao rezultat presude generalima pala možda i na najniži nivo dosad, no to smo na neki način i očekivali jer su reakcije ljudi bile spontane. No da se istraživanje provodi danas, vjerujem da bi rezultati sigurno bili nešto bolji sada kada smo zatvorili i ova dva poglavlja. U svakom slučaju, ne sumnjam u rezultate referenduma. Svakako da ćemo pojačati našu strategiju kada riješimo i ova dva osobito osjetljiva poglavlja koja su nam preostala', optimistično je izjavila premijerka.

'Vlada ne razmatra nikakav razlog za povlačanje tužbe za genocid, kako očekuje srpsko Ministarstvo pravosuđa, već smo ostali koncentrirani na sve ono što možemo dodatno učiniti kako bi se ta odluka o udruženom zločinačkom pothvatu u drugom stupnju poništila', istaknula je Kosor.

Što se tiče programa gospodarskog oporavka, premijerka je naglasila kako je Vlada objedinila javnu nabavu, zahvaljujući čemu su se dogodile 'velike uštede'.

'Velika većina iz programa gospodarskog oporavka se provela. Smanjili smo parafiskalne namete i objedinili javnu nabavu i smanjili smo neke volumene javnih nabava, na temelju čega su se dogodile velike uštede. Tu spada i voda i gume i namještaj. Sve ide sada kroz jedan ured. I danas moram spomenuti vodu. Mi smo u pet mjeseci na toj vodi uštedjeli 10 milijuna kuna.

To je ogroman novac. To je novac poreznih obveznika, novac koji netko treba zaraditi. Radi se o značajnoj uštedi koja se može usmjeriti na nešto drugo', zaključila je premijerka.

Vijeće EU planira nove međuvladine konferencije

Vijeće EU-a istaknulo je u utorak u priopćenju da se tijekom ovog polugodišta planiraju nove međuvladine konferencije o pristupanju s ciljem završetka pregovora. Od ranije je poznato da mađarsko predsjedništvo planira organizirati zadnju međuvladinu konferenciju o pristupanju 21. lipnja, stoga to nije novo, ali se sada u službenom priopćenju Vijeća EU-a, koje čine sve zemlje članice, neizravno spominje cilj završetka pregovora u ovom polugodištu.

Mađarska je završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom stavila visoko na popisu svoga predsjedanja. Mađarska ne isključuje mogućnost sazivanja još jedne pristupne konferencije u svibnju, na kojoj bi se moglo zatvoriti poglavlje Ribarstvo, ako se do tada završi formalni postupak usuglašavanja zajedničkog pregovaračkog stajališta u Vijeću EU-a.