FINANCIJSKI I PRAVNO SPORNA

Ustavni sud uskoro ukida Karamarkovu uredbu?

Tomislav Karamarko i Oliver Grbić

Tomislav Karamarko i Oliver Grbić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Drago Sopta

Uredba u uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, koju je donijelo Ministarstvo unutarnjih poslova pod vodstvom Tomislava Karamarka, bivšeg ministra, dakle, malo prije prošlih parlamentarnih izbora, vrlo vjerojatno neće izdržati provjeru Ustavnog suda, kamo su je ustavnim tužbama otpravili policajci nezadovoljni njezinim sadržajem, piše Slobodna Dalmacija

Slobodna navodi kako postoje pretpostavke da neće biti samo ukinuta, nego poništena, što bi značilo i retroaktivno dokidanje svih njezinih pravnih učinaka.

Prema medijskim napisima, najvidljiviji nedostatak uredbe jest činjenica da je brojnim policajcima omogućeno preskakanje po nekoliko hijerarhijskih stupa. Naime, preko noći broj najviše rangiranih policijskih djelatnika porastao je sa 212 na 684. Karamarkova uredba, međutim, ima i jedan krupni nedostatak: autori nisu uopće utvrdili koliko bi primjena njezinih odredaba koštala porezne obveznike.

'Uredba je donesena u studenom prošle godine, a sada se rade financijske kalkulacije njezine primjene', kazao je za Slobodnu Dalmaciju glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš potvrđujući da su taj dio posla trebali odrediti donositelji uredbe.

Ustavni sud ovoga puta ne bi trebao odugovlačiti s odlučivanjem, kako je radio u nekim drugim slučajevima, pa bi se uredba mogla naći na dnevnom redu već prije sezone godišnjih odmora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi