PONAVLJA SE SUĐENJE

Ustavni sud ukinuo presudu Sanaderu za afere Ina-Mol i Hypo?

24.07.2015 u 08:36

Bionic
Reading

Ustavni sud ukinuo je Ivi Sanaderu presudu u aferama Ina-MOL i Hypo i naložio novo suđenje, javlja Jutarnji list, koji je do informacija došao iz izvora na sudu kao i tportal, koji je o tome pisao prije desetak dana

Jutarnji nije uspio doznati je li odluka donesena jednoglasno i koje će biti njezine konkretne posljedice, osim što je izvjesno da će se suđenje Ivi Sanaderu u ovom predmetu morati ponoviti, jer je, kako potvrđeno novinarima, ustavna tužba je usvojena te je pravomoćna presuda ukinuta.

Tportal je o ukidanju presude pisao prije desetak dana, kao i o pritisku dijela zastupnika njemačkih pučana oko slučaja Sanader. 

Naime, uoči donošenja presude počele su se redati izjave koje se mogu protumačiti i kao pritisak na hrvatsko pravosuđe. Iznenada su istaknuti demokršćanski političari Elmar Brok i Peter Ramsauer počeli upozoravati da će se 'Hrvatska morati pokazati koliko je pravna država' u slučaju Sanader, čime se aludira na to da su sadašnje presude bivšem premijeru možda dvojbene.

Za sada, prema pisanju Jutarnjeg, nisu poznati ni razlozi ukidanja, odnosno za koja je Sanaderova ustavna prava Ustavni sud zaključio da su mu prekršena tijekom kaznenog postupka.

Riječ je o presudi Županijskog suda u Zagrebu koji ga je 2012. proglasio krivim za ratno profiterstvo te zloporabu položaja i ovlasti. Presudu je prošle godine potvrdio Vrhovni sud, ali je Sanaderu kaznu smanjio s deset na 8 i pol godina zatvora.

Bez obzira na pad presude, Sanader ostaje u zatvoru zbog istražnog pritvora u aferi Fimi-Media.