PRIJATELJ IVO

Zašto istaknute europske pučane brine presuda Sanaderu?

04.07.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Kako se približava datum kada će Ustavni sud objaviti svoje rješenje na ustavnu tužbu koju je Ivo Sanader podnio jer smatra da mu se nije pravedno sudilo, sve su se jače preko domaćih i njemačkih medija počele redati izjave koje se mogu protumačiti i kao pritisak na hrvatsko pravosuđe. Iznenada su istaknuti demokršćanski političari Elmar Brok i Peter Ramsauer počeli upozoravati da će se 'Hrvatska morati pokazati koliko je pravna država' u slučaju Sanader, čime se aludira na to da su sadašnje presude bivšem premijeru možda dvojbene

'Ono što znam je da je gospodin Sanader odigrao važnu ulogu u činjenici da je Hrvatska danas članica EU-a. Omogućio je međunarodnu potporu i reforme koje su bile potrebne kako bi se došlo do takvog rezultata. Što se tiče sudskih postupaka, ne znam je li učinio nešto loše ili nije, to je pitanje isključivo pravosuđa i nije stvar političke prosudbe. Ali, kao što sam nedavno o tome razgovarao s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom, svi se nadamo da će vladavina prava biti primijenjena i u tom slučaju', izjavio je u intervjuu za Večernji listElmar Brok, moćni njemački političar iz Europske pučke stranke i zastupnik u Europskom parlamentu.

Da su se oko očekivane presude Ustavnog suda RH u slučaju bivšeg premijera Ive Sanadera donekle uzburkali duhovi među europskim demokršćanskim političarima, kojima je Sanader itekako bio omiljen, svjedoči i izjava koju je za njemački tabloid Bild am Sonntag dao sadašnji zastupnik CSU-a u Bundestagu Peter Ramsauer, svojedobno i ministar infrastrukture u drugom kabinetu Angele Merkel, dakle od 2009. do 2013., Ramsauer je, ničim izazvan, izjavio sljedeće: 'Nakon ponovljenih primjedaba Europske komisije, Hrvatska mora pokazati da je zemlja vladavine prava.' Bildov se članak pak prvenstveno bavio time kako Hrvatsku čeka sudbina Grčke pa je još zanimljivije što se u tom kontekstu uguralo i priču o Sanaderovoj žalbi Ustavnom sudu.

Htjeli smo doznati detaljnije zbog čega su se Brok i Ramsauer angažirali oko sudbine Ive Sanadera te smo se obojici obratili s upitima sa željom da razjasne svoje u medijima citirane izjave. Obojicu smo pitali smatraju li da je Sanader možda nevin, čini li im se da je protiv njega nepravedno i nezakonito vođen sudski proces te koje su političke i osobne odnose imali s bivšim premijerom Hrvatske.


Brok se vrlo brzo, ali i vrlo sažeto oglasio: 'Sve što sam imao reći rekao sam u intervjuu za Večernji list. Odluka o tom slučaju isključivo je na hrvatskom sudu.' Zaključio je uznemireno: 'To sam rekao i neću to više ponavljati!'

Kada je pak riječ o Ramsaueru, njegov je parlamentarni ured naš upit zaprimio u ponedjeljak, 29. lipnja. Odmah smo telefonski potvrdili i da su pitanja primljena, ali i tri dana kasnije nije bilo nikakvog odgovora. U razgovoru sa zaposlenicom Ramsauerova ureda u četvrtak, 2. srpnja, rečeno nam je kako su pitanja proslijeđena njemačkom CSU-ovcu, ali da ne znaju možemo li uopće i kada očekivati odgovor. Na naše inzistiranje da saznamo hoće li odgovora uopće biti, rečeno je da je Ramsauer zauzet i da će sam odlučiti hoće li išta dodatno komentirati. No ponekad je i izostanak odgovora neka vrsta odgovora.

Podsjetimo, Ivo Sanader je tijekom svog predsjednikovanja HDZ-om i tijekom svog premijerskog mandata održavao je iznimno bliske odnose s europskim demokršćanskim političarima i predstavnicima Europske pučke stranke, pa je čak i današnja njemačka kancelarka za jednu predizbornu kampanju snimila spot u kojem poziva građane Hrvatske da glasaju za HDZ. Sanadera je u medijima nakon uhićenja branio, između ostalih, i bivši austrijski kancelar Wolfgang Schüssell, dok ga je u Remetincu posjetio Herwig Van Staa, također moćni narodnjački političar i bivši župan Tirola koji je nakon toga za medije izjavio kako sumnja da će bivši hrvatski premijer imati pošteno suđenje u Hrvatskoj.

S druge strane, neka od brojnih Sanaderovih suđenja vodio je kontroverzni sudac Ivan Turudić pa će biti zanimljivo dočekati odluku Ustavnog suda. Moguće je da će se Hrvatska pokazati kao pravna država u kojoj pravda nije zadovoljena. Ili obratno!