PONIŠTENI IZBORI

Ustavni sud ruši SDP-ovog gradonačelnika Trogira?

09.06.2009 u 08:54

Bionic
Reading

Ustavni sud RH uvažio je žalbu trogirskog HDZ-a i poništio na dva biračka mjesta izbore za gradonačelnika Trogira, te tako doveo u pitanje pobjedu SDP-ovog kandidata Damira Rilje. Vijeće u kojemu su sjedili ustavni suci Miroslav Šeparović, Mario Jelušić i Marko Babić odlučilo je na sjednici sazvanoj u subotu, da se izbori ponove zbog samo dva biračka listića viška u glasačkim kutijama

Izbori se ponavljaju na mjestima na kojima pravo biranja ima više od dvije tisuće birača, a budući da je Rilje pobijedio HDZ-ovog kandidata Vinka Brkana s razlikom od 1.106 glasova, teoretski je moguća promjena vlasti nakon ponavljanja izbora, piše Novi list

SDP-ov kandidat Rilje, kojemu se sada zaljuljala već osvojena gradonačelnička fotelja, uvjeren je u pristranost Ustavnog suda u ovom slučaju.

– Pogledajte sastav sudaca i tko je od njih što bio u HDZ-u i vladajućim strankama, pa ćete vidjeti o čemu se tu radi. I još su se sastali u subotu! Nisam još čuo da bi se sjednica u Ustavnom sudu održavala u subotu – komentirao je ogorčeni Rilje.

Ponovo u utrci - Vinko Brkan (HDZ)

SDP-ov kandidat za gradonačelnika nije želio direktno i poimence prozivati neke od članova Vijeća Ustavnog suda za rješavanje izbornih sporova, ali je jasno da je insinuirao na višegodišnje članstvo Miroslava Šeparovića u HDZ-u te njegovo kumstvo sa potpredsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom.

Ova odluka o izborima u Trogiru jedna je od prvih Šeparovićevih odluka s pozicije suca Ustavnog suda, na koju ga je Sabor izabrao početkom travnja.

Iako je Rilje uvjeren da mu ni na ponovljenim izborima pobjeda neće izmaknuti, žesti se jer se, kako kaže, »nepotrebno troši vrijeme i novac«.

Na izborne nepravilnosti trogirski se HDZ žalio jer se na dva izborna mjesta, biračkom mjestu broj 9 i 15 u glasačkim kutijama našao po jedan glasački listić viška. Članovi biračkog odbora, naime, moraju na popisu birača zaokružiti svakoga tko pristupi glasanju i ako je u kutiji više listića nego li zaokruženih birača, radi se o nepravilnosti.

Županijsko izborno povjerenstvo, međutim, odbilo je kao prva instanca žalbu HDZ-a Trogir uz objašnjenje da »žalitelj nije dokazao da su počinjene nepravilnosti koje mogu bitno utjecati na rezultate izbora«.

Uz to, ŽIP je uvažio objašnjenje biračkih odbora prema kojemu je jedan listić viška nastao zbog propusta šefa biračkog odbora koji je jednu biračicu zaokružio samo na popisu izašlih na glasovanje za župana, iako je ona glasala i za župana i za gradonačelnika. Prema objašnjenu kojega je uvažio ŽIP, drugi je listić viška ustvari pripadao sasvim drugom biračkom mjestu, što se može utvrditi prema serijskom broju listića.

Budući da je kao nepravilan odstranjen i posebno deponiran u zasebnu kuvertu, kako je i dogovoreno na sjednicama Gradskom izbornog povjerenstva, ŽIP je odlučio kako nema razloga za poništavanje izbornog procesa.Suci Ustavnog suda Šeparović, Jelušić i Babić zauzeli su, međutim, suprotan stav pozivajući se na članak 60. Zakona o izboru općinskih načelnika, gradonačelnika i župana u kojem stoji da se izbori moraju ponoviti ako se utvrdi višak listića u biračkoj kutiji.

»Postupak provođenja izbora je strogo formalan postupak u kojem dosljedno treba poštovati sve odredbe zakona«, stoji između ostalog u odluci Ustavnog suda.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin jučer zbog obveza nije imao vremena za razgovor na ovu temu. No, zanimljivo je da je u intervjuu Novom listu uoči izbora Hrvatin objašnjavao kako ne može svaka nepravilnost značiti poništavanje izbora, nego da se izbori poništavaju samo kada postoji mogućnost da počinjene nepravilnosti mogu značajno utjecati na rezultat izbora.