PITANJE KOJE TREBA BRZO RIJEŠITI

Ustavni suci se konzultiraju kada će odlučivati o Perkoviću

24.01.2014 u 12:02

Bionic
Reading

Ustavni suci jutros su se sastali na konzultacijama u povodu zahtjeva Josipa Perkovića za privremenom obustavom njegove predaje Njemačkoj. Suci će uskoro odlučiti kada će zakazati sjednicu na kojoj će odlučiti hoće li Perkovića prepustiti njemačkom pravosuđu ili će postupak zaustaviti sve dok ne odluče o tužbi njegova odvjetnika Ante Nobila

Njemačka policija iz međunarodnog ureda SIRENE jučer je stigla u Zagreb dogovoriti s hrvatskom policijom tehničke detalje predaje Perkovića koju je omogućila pravomoćna odluka Vrhovnog suda. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u četvrtak je rekao da će im trebati nekoliko dana da se sve dogovori i da krene postupak predaje.

No kako je odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo već poslao ustavnu tužbu i zatražio privremenu odgodu predaje, nije sigurno hoće li Perković završiti u Njemačkoj prije odluke Ustavnog suda.

Ustavni suci jutros su se sastali kako bi zakazali sjednicu na kojoj će odlučiti hoće li uopće odlučivati o ustavnoj tužbi Ante Nobila, odnosno hoće li privremeno zaustaviti postupak predaje Josipa Perkovića. Kako doznajemo iz razgovora s jednim od ustavnih sudaca, sjednica će se održati u što kraćem roku kako se ne bi dogodilo da Perković bude u Njemačkoj dok oni odlučuju o njegovoj predaji.

Ako odluče privremeno obustaviti postupak, ubrzo će odlučivati o Nobilovoj tužbi i provjeriti je li odluka Vrhovnog suda da Perković mora biti predan Njemačkoj u skladu s Ustavom.

Kada bi ustvrdili da je Vrhovni sud postupio protuustavno, ne računajući na zastaru, tada bi se odluka Vrhovnog suda poništila i Perković bi ostao u Hrvatskoj. U svakom slučaju, odluka Ustavnog suda usmjerila bi neujednačene županijske sudove u Hrvatskoj na jedinstvenu praksu kada je u pitanju primjena pravila europskog uhidbenog naloga.