TKO JE MLADEN BARIŠIĆ?

Uspon i pad HDZ-ova Torbara

29.09.2010 u 12:15

Bionic
Reading

O Mladenu Barišiću prilično puno govori njegov nadimak Torbar; bio je bivši rizničar HDZ-a, blizak prijatelj bivšeg premijera Sanadera i Nevenke Jurak, optužene zbog afere Fimi media, a iako je jutros uhapšen, još nije smijenjen s mjesta ravnatelja Carinske uprave

Mladen Barišić je 2007. na famoznom sastanku u Vladi tadašnjeg premijera Ive Sanadera dvadesetorici direktora državnih poduzeća sugerirao da posluju s Fimi medijom Nevenke Jurak. Uputu izrečenu u Banskim dvorima u društvu premijera većina direktora shvatila je ozbiljno, pa je Jurakičina tvrtka dobila ugledne klijente poput HAC-a, HPB-a i Croatije osiguranje, za koje je odrađivala preplaćene marketinške i promidžbene poslove. Mediji su otkrili neke od maštovitih načina izvlačenja novca iz javnih poduzeća, poput angažiranja Fimi medije za organizaciju otvaranja dionica cesta u godini u kojoj takva otvaranja nisu planirana ili izrada vizitki po nerealnoj visokoj cijeni od osam kuna za komad.

Od osamdesetih, Mladen Barišić radio je u carini, a podstrek karijeri dao mu je pravi izbor stranke. U HDZ se učlanio devedesetih, da bi stranački uzlet napravio 2002. imenovanjem u Odbor za marketing HDZ-a, koji je formalno skupljao novac za izbore, a neformalno je bio crni stranački fond, za koji se pretpostavlja da je bio punjen novcem iz državnih tvrtki. Barišić je dodatno profitirao nakon Sanaderova dolaska na vlast 2003. godine; samo godinu kasnije postao šef Carine.

Mediji su pisali o tome kako se, nakon nekih spornih poslova HEP-a, naručenih od Sanadera preko Barišića, gotovina doslovno u velikim kartonskim kutijama odnosila u središnjicu HDZ-a. Osim 'umočenosti' u sumnjive poslove, s prijateljem Sanaderom dijeli strast prema skupocjenim satovima; njegov su izbor Patek Philipp, čiji najjeftiniji primjerci stoje 20.000 eura, a novinari su primijetili da šef carine s plaćom od 15.000 kuna nosi ekskluzivna talijanska odijela Brioni, čije se cijene kreću od 3.000 do 40.000 eura.

Osim posredovanja oko Fimi medije, Barišića se prozivalo za prikrivanje kriminala i korupcije u Carini iz koje je navodno također bio novac isisavan za potrebe stranke. Nakon uhićenja prijateljice Nevenke Jurak, Barišić je izjavio da nema namjeru dati ostavku u Carini, jer 'nije učinio ništa kompromitirajuće u svom poslu'.

Kao osoba od Sanaderova povjerenja, Barišić je bio rizničar HDZ-a, sve do siječnja 2010. kada ga je premijerka Kosor zbog afere Fimi media razriješila dužnosti objašnjavajući kako otkada je ona postala predsjednica 'i nije obavljao taj posao, pa je nepotrebno imati jednu stranačku dužnost samo na papiru'. No nije sporno to da se naradio u Sanaderovo doba; jedino je neizvjesno hoće li za sobom povući prijatelja Sanadera i kako će to preživjeti HDZ.