REKORDAN ODAZIV PROTIV MODERNIZACIJE

Uspješan prosvjed protiv kolodvora u Stuttgartu

02.10.2010 u 09:18

Bionic
Reading

Protivnici rekonstrukcije željezničkog kolodvora održali su u petak u Stuttgartu, dan nakon sukoba s policijom, veliki prosvjedni skup na koji se odazvao rekordan broj građana

Policija je rekla da je gradskim parkom gdje je srušeno 25 stabala u pripremnim radovima za gradnju podzemnog kolodvora u prosvjednoj povorci prošlo 50.000 građana. Organizatori, međutim, tvrde da je broj prosvjednika bio veći. Obje se strane ipak slažu da je to bio najveći prosvjedni skup u mjesecima prosvjeda protiv planirane gradnje podzemnog kolodvora i željezničke infrastrukture.

Nakon sukoba prosvjednika i policije u četvrtak njemačka je vlada pozvala na smirenost. Policija se u petak držala na distanci od prosvjednika, a prosvjedi podrške održani su u Berlinu i Frankfurtu.

U četvrtak navečer bilo je ozlijeđenih u sukobima policije koja je vodenim topovima i suzavcem rastjerala nekoliko tisuća prosvjednika dok su pokušavali spriječiti rušenje stabala. Rušenje je počelo u jedan sat iza ponoći te su radnici posjekli 25 od 300 stabala u parku koja će biti porušena radi gradnje tunela.

Spuštanje 23 kilometra željezničke linije ispod zemlje, gradnju 16 željezničkih tunela, 18 mostova i 60 km pruge, što će stajati nekih sedam milijarda eura, prosvjednici drže nepotrebnim i preskupim projektom za porezne obveznike.

Procjenjuje se da bi stuttgartski kolodvor mogao u ožujku na pokrajinskim izborima u pokrajini Baden-Wuertembergu uzrokovati pad konzervativne vlade bliske kancelarki Angeli Merkel