MILANOVIĆ ODGOVARA KOSOR

'Uspjeha kod HDZ-ove Vlade nije bilo'

01.03.2012 u 18:39

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Zoran Milanović izrazio je u četvrtak u Bruxellesu uvjerenost da je Hrvatska sposobna svrstati se među uspješne zemlje koje uz racionalnu potrošnju uspijevaju osigurati rast i investicije.

'Hrvatska je donijela racionalan, razuman i odgovoran proračun i to je, uz zadržavanje društvene empatije, osjećaja za slabije, onima kojima treba pomoći, jedini način kojim se može ići i tu nema razlike između ljevice i desnice', izjavio je premijer Milanović nakon sastanka s čelnicima Stranke europskih socijalista, koji su se sastali u Bruxellesu uoči početka summita EU-a.

Na summitu EU-a, na kojem će hrvatski premijer sudjelovati kao promatrač, glavna je tema kako pokrenuti rast i zapošljavanje u uvjetima fiskalne discipline.

U petak, drugi dan summita, čelnici 25 zemalja članica potpisat će ugovor o fiskalnoj disciplini, kojim se praktički zabranjuje proračunski deficit.

'Sutra se potpisuje fiskalni ugovor, što je potpuno nova stvar čak i s mogućim sudskim epilogom za one koji krše pravila. Trošit će se kontrolirano, nema razbacivanja, a u tom okviru će samo najsposobniji uspjeti osigurati rast i investicije. Mi vjerujemo da je Hrvatska takva država, ali trebat će nam puno strpljenja, puno odgovornosti i ozbiljnosti', rekao je Milanović

'Vidimo kako Europa funkcionira tolika desetljeća. Postoje uspješni i postoje neuspješni. Europski socijalni model je lijep u teoriji, ali razlike među zemljama su velike', dodao je.

Hrvatski premijer je izjavio kako vjeruje da će Srbija dobiti status kandidata na summitu koji počinje u četvrtak navečer.

'Bilo bi vrijeme, oni su ispunili kriterije i nama je u interesu da što prije započnu taj proces i da ga u razumnom roku dovrše jer to donosi stabilnost i sigurnost', rekao je.

Vijeće za opće poslove ovoga tjedna u Bruxellesu, nakon teških pregovora s Rumunjskom, uspjelo je usuglasiti 'preporuku' za šefove država ili vlada da Srbiji na summitu odobri status. Rumunjska je kao razlog protivljenja navela pitanje vlaške manjine u Srbiji.

'Taj razlog za odgodu je izmišljen. To nije bio najsretniji način i Hrvatska ga, dok sam ja predsjednik vlade neće koristiti ni prema komu', rekao je Milanović

Zamoljen da komentira izjavu predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor da je njezina vlada zaslužna za zadržavanje sadašnjeg kreditnog rejtinga, Milanović je kratko rekao da 'uspjeha te vlade nije bilo, a naši uspjesi tek trebaju doći'.