BOMBASTIČNA VIJEST IZ SPLITA

Uskrsnula Dalmatinska akcija! Tražit će regionalni parlament i Vladu

18.02.2022 u 18:58

Bionic
Reading

Od danas se u registru političkih stranaka ponovno nalazi dobro poznato ime - Dalmatinska akcija, piše u petak Dalmatinski portal. Grupa bivših SDP-ovaca odlučila je reaktivirati staru stranku koja je ugašena prije 20 godina za vrijeme Vlade Ivice Račana

Nova Dalmatinska akcija ima dva supredsjednika, Tomislava Matijaševića i Nina Avianija. Obojica su bivši SDP-ovci, a Aviani se želio natjecati i za predsjednika gradske organizacije, no isključen je iz izbornog procesa zbog nepotpune dokumentacije, piše Dalmatinski portal.

Tajnik nove stranke je Teo Krnić, SDP-ovac iz Spinuta. Kako doznaje Dalmatinski portal na Bačvicama, centrala je obaviještena o sudjelovanju u osnivanju nove stranke pa mu automatizmom prestaje članstvo u SDP-u.

Dalmatinska akcija donijela je svoj Statut i održala osnivačku skupštinu koncem prošle godine. U članku 2. Statuta navodi se da je Dalmatinska akcija autonomaška politička stranka lijeve orijentacije koja će se zauzimati za dobrovoljno formiranje i pristupanje regiji na osnovu posebnih, ali i zajedničkih interesa i potreba te zajedničkih povijesnih, kulturnih, socijalnih i drugih nasljeđa. Granične općine i gradovi stoga mogu u skladu sa svojim interesima biti povezani i s drugim regijama.

U stavku 2. istog članka navodi se da će se Dalmatinska akcija zajedno s drugim organizacijama i pojedincima, koji se zalažu za poštivanje i razvijanje regionalizma, svim raspoloživim demokratskim sredstvima boriti za regiju Dalmaciju u kojoj će građani kroz regionalni parlament i vladu odlučivati o svojoj sudbini i sudbini Dalmacije.