DVA SPORAZUMA

Uskoro rješenje za Dinamov stadion: Evo što će sve dobiti Nadbiskupija za zemljište

06.12.2023 u 19:13

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković najavio je danas, za vrijeme posjeta Varaždinu, da će Vlada na sutrašnjoj sjednici riješiti pitanje zemljišta stadiona Maksimir, a o čemu se konkretno radi pojasnio je za Večernji potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva Branko Bačić

“Radi se o dva sporazuma koji će Vlada potpisati sa Zagrebačkom nadbiskupijom i Gradom Zagrebom. Na temelju Zakona o povratu imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, Nadbiskupija, koja je podnijela zahtjev za povrat zemljišta u Maksimiru, bit će obeštećena kroz 10 lokacija u gradu Zagrebu za izgradnju crkava i drugih vjerskih objekata”, rekao je Bačić za Večernji te pojasnio da je riječ o pet lokacija u vlasništvu Grada, četiri u vlasništvu privatnih osoba, a jedna u mješovitom.

  • +19
Dinamo - Osijek, 16. kolo, 2023/24. Izvor: Pixsell / Autor: Luka stanzl/PIXSELL

Sve će te lokacije preuzeti država. One koje su u gradskom vlasništvu zamijenit će državnima, a privatne će čestice otkupiti i sve na kraju prenijeti Nadbiskupiji u zamjenu za zemljište u Maksimiru, nad kojim se ne može provesti restitucija jer je odavno u drugoj funkciji.

Grad je suglasan da se na tim česticama grade vjerski objekti, što je moguće i po Generalnom urbanističkom planu pa će se, ističe Bačić, potpisivanjem ovih sporazuma konačno stvoriti pretpostavke za izgradnju novog stadiona, koji je vladinom odlukom ranije proglašen građevinom od nacionalnog interesa. “Dogovore smo sada priveli kraju, na zadovoljstvo svih triju strana”, zaključio je Bačić.

Podsjetimo, premijer je poslijepodne najavio da će se sutra na sjednici Vlade naći važna tema za Grad Zagreb, a i za identitet Zagreba, pa i za hrvatski sport.

'Naime, na sjednicu ide sporazum između Vlade i Zagrebačke nadbiskupije o rješavanju pitanja zemljišta na kojem je maksimirski stadion i mislim da smo pronašli sveobuhvatno rješenje o kojem ću više reći sutra', najavio je premijer.