NACIONALNI PROGRAMI

Uskoro kurikulum za građanski odgoj i obrazovanje

29.01.2011 u 10:11

Bionic
Reading

Izrada kurikuluma za građanski odgoj i obrazovanje je u tijeku, a on treba omogućiti školama sustavno uključivanje građanskih kompetencija u kurikulume škola utvrđenih u Nacionalnom okvirnom kurikulumu (NOK) te u predmetnom kurikulumu, potvrdila je viša savjetnica za nacionalne programe Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) Nevenka Lončarić-Jelačić.

U NOK-u su za osnovne i srednje škole utvrđene kompetencije koje se mogu razvijati kroz taj predmet, a škole će same utvrditi načine provedbe sukladno njihovim mogućnostima i osposobljenosti njihovih nastavnika, rekla je Nevenka Lončarić-Jelačić odgovarajući na pitanje o uvođenju toga predmeta u hrvatski odgojno-obrazovni sustav. Podsjetila je da je, nakon donošenja NOK-a, provođenje građanskog odgoja i obrazovanja obvezno u cjelokupnom hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu.

Da bi se pak te kompetencije mogle sustavno razvijati od najranije dječje dobi potrebno je da se građanski odgoj i obrazovanje primijeni kao obvezni kroskurikularni predmet u osnovnoj i srednjoj školi, izborni u višim razredima osnovne škole, redoviti u srednjoj školi kroz promjene postojećega predmeta Politika i gospodarstvo s proširenjem u izbornoj nastavi, istaknula je dodajući da je građanska kompetencija utvrđena i kao jedna od ključnih za cjeloživotno učenje.

U proteklih deset godina u AZOO-u su razvijeni brojni moduli i projekti konkretne primjene građanskog odgoja i obrazovanja u školi, primjerice modul odgoja za mir i nenasilno rješavanje sukoba, razvoj identiteta i interkulturalnosti, suzbijanje predrasuda prema nacionalnim manjinama i njih prema većini te modul zaštite i promicanja ravnopravnosti spolova. Agencija je, dodala je, osposobila i više od 10.000 odgojno-obrazovnih radnika, županijske voditelje te razvila brojne priručnike za nastavnike i udžbenike za učenike, a u suradnji s mjerodavnim ministarstvom organizira školske i županijske te državnu smotra projekata iz demokratskog građanstva.

Agencija surađuje s predstavnicima Ureda za ljudska prava Vlade RH, Vrhovnoga suda RH, Županijskoga suda u Zagrebu, s predstavnicima Ureda dječje pravobraniteljice, s Centrom za istraživanje ljudskih prava, sa sveučilišnim profesorima i nastavnicima u školama, sa stručnjacima iz organizacija civilnog društva, s predstavnicima javnih medija i drugima.

Kroz međunarodne projekte, dodala je Nevenka Lončarić-Jelačić, AZOO redovito surađuje sa stručnjacima za građanski odgoj, ostvaruje dugotrajnu razmjenu stručnjaka s Centrom za građanski odgoj i Federalnim ministarstvom obrazovanja SAD-a te s Vijećem Europe i njegovim Odjelom za demokratsko građanstvo i ljudska prava. Aktivno sudjeluje u radu klastera Europske komisije te u projektima Europske unije.