logističke pripreme

Ukida se samoizolacija za učenike, umjesto toga uvodi se brzo testiranje ponedjeljkom: Evo još detalja

26.01.2022 u 12:09

Bionic
Reading

Ukidaju se samoizolacije za učenike, uvjet za to bit će negativan brzinski test. Djeca će se prije odlaska u školu ponedjeljkom testirati. To neće biti od ovog ponedjeljka, nego kada se za to stvore uvjeti, što će biti uskoro, rekao je za HTV Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja

'Model o kojem već dugo razgovaramo i za koji smo sad u samom finalu da se on primijeni ukidanje je samoizolacije za učenike svih osnovnih i srednjih škola, što znači da bi sva zdrava djeca išla u školu, a bolesna djeca ostala bi kod kuće', rekao je Pavičin za HTV.

Uvjet koji je epidemiološki postavljen za to jest da se djeca moraju barem jedanput tjedno samotestirati brzim testovima. 'To neće biti od ovog ponedjeljka, nego kada se za to stvore uvjeti', poručio je.

'Ima nekoliko logističkih zahvata, to je nabava testova jer se radi o oko tri milijuna testova koje je potrebno nabaviti. Pitanje je ima li ih na tržištu i koliko. Drugi je logistički problem distribucije u 1300 škola, odnosno 2400 objekata, ako uključimo i područne škole.

Ponedjeljak je apostrofiran kao jedan od idealnih dana za testiranje jer učenici dolaze u školu nakon vikenda. Oni se testiraju i onda, ako se pojavi neki pozitivan slučaj, mogu se ponovno testirati', rekao je Pavičin za HTV.

  • +3
Drugo polugodište u većini škola počelo u učionicama Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ravnatelje će izvijestiti o postupku nakon što dobiju testove i nakon što krene distribucija.

'Sada je prerano govoriti o tome jer još ne znamo točno kada bi krenulo ukidanje samoizolacije. Čim to budemo znali, ravnatelji će biti detaljno obaviješteni o svemu', poručio je.