SUSRET JANDROKOVIĆA I ŽBOGARA

Uskoro deblokada zadnjeg poglavlja

06.03.2010 u 16:25

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjeluje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije i država kandidatkinja za punopravno članstvo u EU-u (tzv. Gymnich sastanku)

Jandroković se u španjolskoj Cordobi sastao sa svojim slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom. Obojica su zadovoljna pozitivnim razvojem odnosa između dviju zemalja. Žbogar je rekao i kako njegova zemlja radi na otvaranju poglavlja 31 (Vanjska, sigurnosna i obrambena politika), zadnjeg koje Slovenija još blokira.

Razgovarali su i o zajedničkoj organizaciji konferencije o jugoistočnoj Europi, koja će se održati 20. ožujka u Brdu kod Kranja, kao i o sastanku Mješovitog odbora za gospodarsku suradnju Hrvatske i Slovenije, koji će se održati sredinom travnja u Zagrebu.

Tijekom neformalnog sastanka u Cordobi ministri vanjskih poslova raspravljat će o ulozi Europske unije na Bliskom istoku i izgledima tamošnjega mirovnog procesa, odnosima Europske unije s drugim velikim sudionicima na međunarodnoj sceni, kao i odnosima s jugoistočnom Europom.

Ministri će razgovarati i o stupanju na snagu Lisabonskog ugovora te novim instrumentima Zajedničke europske vanjske i sigurnosne politike, posebice Europskoj službi vanjskih poslova.

Također, ministar Jandroković i ostali ministri vanjskih poslova zemalja kandidatkinja održat će izlaganja o stanju u pristupnim pregovorima za punopravno članstvo u Europskoj uniji.