NAKON SKANDALA S BLAŽEVIĆEM

USKOK želi Sanadera opet u pritvoru

29.12.2011 u 08:54

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo i USKOK spremni su zbog neprimjerenih kontakata Ive Sanadera s visokim policijskim dužnosnicima zatražiti ponovno pritvaranje bivšeg hrvatskog premijera, doznaje Jutarnji list

Dužnosnici DORH-a, prema dostupnim informacijama, potpuno su rezignirani postupanjem policije od trenutka kada je Sanader pušten na slobodu, navodi Jutarnji

Zaštita vrha

Vrhunac policijske neprofesionalnosti i nemara bio je događaj na Badnjak, kada je fotoreporter Jutarnjeg kamerom zabilježio susret sada suspendiranog pomoćnika ravnatelja MUP-a Davora Blaževića i Sanaderova odvjetnika Gorana Suića

Podsjetimo da je Blažević dva paketa nepoznata sadržaja prebacio u Suićev automobil. Poslije je, u društvu svog prvog podređenog iz MUP-ove Uprave za zaštitu štićenih osoba, i razgovarao sa Sanaderom u diskreciji odvjetničkog ureda.

Takvi kontakti sa svjedokom zasigurno nisu primjereni. Međutim, u konkretnom slučaju zasad nema informacija o tome da je susret Sanadera i Blaževića bio vezan za svjedočenje potonjeg u slučaju Fimi media. Blažević, kako doznaje Jutarnji, nije iznio nikakve bitne podatke u svom iskazu tijekom istrage. No, u DORH-u su gotovo svjesni da Blažević raspolaže s nizom zanimljivih spoznaja o Sanaderu.
Novi ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić smijenio je pomoćnika glavnog ravnatelja policije i načelnika Uprave za posebne poslove sigurnosti Davora Blaževića Tigra zbog njegova susreta s bivšim hrvatskim premijerom, sada okrivljenim u više predmeta USKOK-a, Ivom Sanaderom, priopćeno je jučer iz MUP-a.

Nakon udaljenja iz službe, protiv Davora Blaževića bit će pokrenut stegovni postupak, a o mogućem susretu sa Sanaderom tijekom dostave paketa odvjetniku Suiću u MUP-u će se morati detaljnije izjasniti sam Blažević i kolega koji ga je vozio. Jer sadržaj paketa vrlo je važan u ovoj aferi.

Ispitan kao svjedok

Osim toga, bivši tjelohranitelj Ive Sanadera, Davor Blažević, upravo je zbog svog prijašnjeg angažmana na osiguranju premijera ispitan kao svjedok u aferi Fimi media. Dakle, Blažević je svjedok USKOK-a u predmetu u kojemu je Ivo Sanader prvookrivljenik. U pogledu uvjeta jamstava uz koje je Sanader pušten da se brani sa slobode, kontakt sa svjedokom nije ih narušio. Sanader je bio u istražnom zatvoru zbog opasnosti od bijega, pa su i mjere opreza koje su mu određene prije izlaska iz Remetinca vezane uz taj pritvorski razlog.

Jamstvo od 12,4 milijuna kuna, oduzimanje putnih isprava, zabrana prelaska granice i redovito javljanje sucu istrage uvjeti su njegove slobode. Zabrana kontakta sa svjedocima, rečeno je Jutarnjem na Županijskom sudu, nije mu posebno izrečena kao mjera opreza.

Sanaderovi odvjetnici: Blaževićeva suspenzija je prijeteća poruka

Sanaderov braniteljski tim osudio je Blaževićevu suspenziju. Ocijenili su da iz rješenja ministra Ostojića proizlazi da je jedini razlog za takvu odluku 'činjenica da je gospodin Blažević prije nekoliko dana Sanaderovu odvjetniku Goranu Suiću nosio pakete'.

'Ne ulazeći u pitanje kome su paketi bili namijenjeni, navedeno ministrovo rješenje implicira da nitko, a posebno djelatnici MUP-a, ne smije kontaktirati ne samo s gospodinom Sanaderom, nego ni s njegovim odvjetnicima. Ne moramo posebno podsjećati na to da Sanader, po Ustavu i zakonu, nije osoba koja je počinila bilo kakvo kazneno djelo niti postoje bilo koji drugi propisi koji bi ograničavali njega odnosno druge građane Republike Hrvatske da međusobno slobodno komuniciraju', navodi u priopćenju Sanaderov odvjetnički tim, Čedo Prodanović, Jadranka Sloković i Goran Suić.

Odvjetnici tvrde i da iz službenog priopćenja MUP-a 'proizlazi upravo suprotno', a za što, kako ističu, ne vide uporište u odredbama Zakona o policiji na koje se ministar poziva.

Stoga ovo rješenje tumače kao 'prijeteću poruku' ne samo Sanaderovim odvjetnicima, nego i 'ostalim građanima s ozbiljnim posljedicama po stanje ljudskih prava i temeljnih sloboda', navodi u priopćenju Sanaderov odvjetnički tim.