analiza sigurnosnog stručnjaka

Hoće li odnos Plenkovića i Milanovića zakomplicirati imenovanje Kinderova nasljednika i kako će to utjecati na VSOA-u

27.09.2022 u 13:42

Bionic
Reading

Aktualni čelnik Vojno-sigurnosne obavještajne agencije Ivica Kinder bit će razriješen. Složili su se s time premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović, a koji je razrješenje i pokrenuo. No kada će se to i službeno dogoditi, nije poznato jer sve ovisi o dogovoru Banskih dvora i Pantovčaka o novoj čelnoj osobi

Prije gotovo tjedan dana predsjednik Zoran Milanović pokrenuo je postupak smjene ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera, a da će aktualni čelnik ove vojne agencije biti razriješen, jučer je potvrdio i premijer Andrej Plenković. Međutim, prema riječima predsjednika Vlade, Kinder će ostati na poziciji sve dok se Vlada i Ured predsjednika ne dogovore o tome koja će ga osoba zamijeniti. Poznajući narušen odnos Vlade i Milanovića, taj se proces može zakomplicirati.

'Očekujem da dođe do dogovora, a hoće li doći brzo ili ne... Ali očekujem dogovor jer je pozicija šefa VSOA-e odgovorna funkcija, posebno u ovoj situaciji zbog krize u svijetu i rata u Ukrajini. Očekujem da se imenuje nasljednik generala Kindera i da će to biti konsenzusom obje strane. Očekujem to od njih kao ozbiljnih ljudi, najvažnijih ljudi koji vode ovu zemlju', komentira za tportal bivši načelnik uprave za operacije SOA-e i sigurnosni stručnjak Ante Letica.

Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, kandidata za novog čelnika VSOA-e predlaže ministar obrane, a rješenje o imenovanju supotpisuju predsjednik Vlade i predsjednik RH. No s obzirom na odnos Milanovića s premijerom Plenkovićem, ali i ministrom obrane Marijem Banožićem, već se strahuje da bi imenovanje Kinderova nasljednika moglo potrajati.

'Kada je trebalo imenovati predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, vrlo su se brzo dogovorili i tu nije bilo nikakvih problema. I sada ne bi trebalo biti problema, ja se nadam i želim vjerovati da će se brzo dogovoriti', podsjeća Letica.

Na čelu dok ne dobije potpis

Ako bi postizanje dogovora između Vlade i predsjednika potrajalo, nije propisano koliko Kinder može biti na čelu VSOA-e, a da je protiv njega pokrenut postupak razrješenja. 'Može biti na čelu dok ne dobije potpis jednog i drugog za razrješenje. Kada i premijer i predsjednik potpišu razrješenje, tog trenutka on je razriješen. Do tada može obavljati funkciju, vodeći računa o tome da je u procesu razrješenja. Može to biti dugo, ali s obzirom na klimu koja se stvorila, vjerojatno će biti relativno brzo', kaže Letica, dodavši da se eventualno može imenovati i nekog tko bi bio svojevrstan vršitelj dužnosti, ali to ovisi o dogovoru premijera i predsjednika.

Podsjetimo, do razrješenja Kindera došlo je nakon što je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost utvrdio niz teških povreda u svom izvanrednom nadzoru VSOA-e. Točnije, utvrdili su da je došlo do nezakonitog trošenja državnog novca više djelatnika VSOA-e. No nije to prvi skandal u Vojno-obavještajnoj agenciji. I jedan od Kinderovih prethodnika na čelu te agencije, general Darko Grdić, osuđen je jer je iskoristio svoj položaj i ovlasti te protivno propisima raspolagao sredstvima za posebne namjene i neosnovano odobravao isplate.

Ivica Kinder Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Stoga se postavlja pitanje koliko će svojevrstan status quo, dok Kinder čeka ime svog nasljednika, utjecati na rad same VSOA-e. Letica smatra da neće utjecati. 'Agencija bi trebala biti tijelo koje radi neovisno o tome postoji li ravnatelj ili ne te je li spriječen obavljati svoju funkciju. To je organizam koji radi i s ravnateljem i bez ravnatelja. Naravno, pitanje je kvalitete odrađivanja zadaća, ali to je nešto sasvim drugo. Kao i u svakom takvom sustavu, može biti malo potresa u smislu da se gleda gdje će tko i kako će tko te zauzimanja nekih startnih pozicija. To može malo unijeti probleme u radu agencije iako ih ne bi smjelo biti. No sve ono što se događa u toj agenciji posljednjih godina ukazuje na to da imamo strukturni problem i da te garniture, uz poštovanje njihovom osobnom i profesionalnom dignitetu, nisu uspjele srediti to stanje', upozorava Letica.

>>> Gotova je istraga među vojnim špijunima: 'Pronevjerili su najmanje dva milijuna kuna! Lažirali su troškove'

Premijer Plenković već je dao naslutiti da Vlada ima ime potencijalnog nasljednika, no nije želio otkriti o kome se radi. Stoga smo upitali Leticu kakav bi trebao biti novi čelnik VSOA-e.

Pažljivo birati

'Mislim da bi vojna osoba koja dođe na čelo VSOA-e trebala biti osoba s osobnim dignitetom i visokog čina, u rangu brigadnog generala. Osoba koja ima sposobnosti i znanja upravljanja, rukovođenja i zapovijedanja, koja će biti izabrana konsenzusom i jednog i drugog čelnog čovjeka države te koja će imati političku podršku. Ta osoba ne mora biti profesionalac u smislu da potječe iz agencije ili drugih vojnih struktura, ali mora biti osoba koja ima znanja, mogućnosti upravljati i zapovijedati tom strukturom i koja će vrlo brzo ući u taj sustav rada te predstavljati agenciju. Siguran sam da među pripadnicima HV-a, posebno među mlađim generalima, postoji takva osoba, samo je nakon svega što se dogodilo treba pažljivo izabrati', zaključuje Letica.