SUĐENJE ZA UBOJSTVO PUKANIĆA

USKOK traži 240 godina zatvora!

20.10.2010 u 12:49

Bionic
Reading

Dvije godine nakon ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića, osmomjesečni sudski proces koji se provodi nad odgovornima za njihovu likvidaciju polako se privodi kraju

U završnoj riječi zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić danas je još jednom istaknuo da se šestero optuženih po nalogu Sretena Jocića udružilo u zločinačku organizaciju s ciljem likvidacije zbog Pukanićeva pisanja o kriminalnim skupinama.

Zbog toga je, a temeljem predočenih dokaza, zatražio maksimalnu zatvorsku kaznu za sve optužene. U prijevodu, to znači da bi svatko od njih trebao dobiti 40 godina zatvora, a svi skupa trebali bi odguliti 240 godina iza rešetaka.

Šašić prozvao Škare-Ožbolt

Pred kraj svog govora, Šašić je prozvao i hrvatsko pravosuđe koje je, prema njegovu mišljenju, nesvjesno pomoglo optuženicima u ovom postupku kada je zatražilo da se Robert Matanić, umjesto da mu se sudi u Bugarskoj, gdje je optužen za niz ubojstava, izruči Hrvatskoj. 'U Hrvatskoj je pokrenuto izručenje zbog djela iznude. Iza toga nije stajao državni, nego privatni interes. Inicijativom tadašnje visoke državne dužnosnice pokrenut je postupak njegova izručenja', kazao je Šašić. Do izručenja ipak nije došlo jer je Matanić na koncu ipak završio u Bugarskoj, ali na ovaj način Šašić je želio ukazati na to da je korupcija prisutna na svim razinama. Visoka je dužnosnica na koju je očito ciljao, ali je nije prozvao imenom i prezimenom, Vesna Škare-Ožbolt

Šašić je u svom obraćanju sudskom vijeću Županijskog suda u Zagrebu do tančina secirao iskaze optuženika, nastojeći ih pobiti prije svega vještačenjima telekomunikacijskog i forenzičkog eksperta, ali i iskazom krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića.

U Gombuševoj ulici u Zagrebu, na broju 10, optuženi su se sastajali i tu su zapravo detaljno razrađivali ubojstvo poznatog novinskog izdavača. Prema riječima tužitelja, prvooptuženi Robert Matanić bio je zadužen za koordinaciju, Luka Matanić trebao je osigurati bijeg Željku Milovanoviću Amir Mafalani nabavljao je svu potrebnu tehničku opremu, Bojan Gudurić osiguravao je smještaj, Željko Milovanović (za isto djelo sudi mu se u Zagrebu i Beogradu i nalazi se u pritvoru u Srbiji op.a) nabavu eksplozivne naprave, a Slobodan Đurović bio je glavna spona s glavnim organizatorom ubojstva Jocićem.

Tko je krajnji financijer i naručitelj ovog kaznenog djela, Šašić nije rekao, odnosno, prema njegovu mišljenju, oni su ostali nepoznati, ali je izrazio mogućnost da dolaze iz redova 'međunarodne duhanske mafije koja može osigurati potrebna sredstva za likvidaciju'.

Šašić se u iznošenju završne riječi također osvrnuo na iskaze brojnih svjedoka, a posebno na svjedočenje policajca Nenada Šipušića.

'Svjedok Šipušić dao je šamar cijeloj policiji i nije da sada želim spekulirati, ali sve bi možda bilo drukčije i do ovog kaznenog djela vjerojatno ne bi ni došlo da je svoja saznanja podijelio s ostalim kolegama. Međutim, treba istaknuti da je policija u ovom slučaju obavila velik i kvalitetan posao', rekao je Šašić.

Govoreći o iskazima optuženika, zamjenik ravnatelja USKOK-a posebno se osvrnuo na Đurovićev iskaz, u kojem je ustvrdio da je on 'ugledan i bogat poslovni čovjek koji si ne bi dopustio nešto takvo'.

'Teza da bogat čovjek nema motiv za ubojstvo je apsurdna i to svakodnevni život demantira. Đurović tvrdi da se u Srbiji i diljem svijeta druži s uglednim poslovnim ljudima, liječnicima, arhitektima, odvjetnicima, a iz izlista telefonskih poziva ispada da u Hrvatskoj jedino kontaktira s Robertom Matanićem i Tomislavom Marjanovićem, koji iza sebe imaju počinjena brojna kaznena djela', dodao je Šašić.

Podsjetimo, Marjanović je postao krunski svjedok USKOK-a nakon što je priznao da je zajedno s optuženima planirao Pukanićevo ubojstvo. No ono što u javnosti dosad nije bilo poznato je kako se do njega došlo.

'Vijest da je Marjanović sudjelovao u ubojstvu objavljena je na nekim portalima. Međutim, on nije bio među 40-ak osoba koje su bile privedene u prvom navratu. Prvi glas da je Marjanović sudionik tog događaja došao je 4. travnja 2009. On je pozvan u Policijsku postaju Slavonski Brod zbog krađe mobitela. Nakon dolaska u policiju, prvo pitanje mu je bilo: 'Je l' me tražite zbog Pukanića?' Nakon što su utvrđene sve činjenice, odnosno da je Marjanović član zločinačke grupe, ponuđeno mu je da postane krunski svjedok. Mogao je to biti i Robert Matanić, ali on cijelo vrijeme niječe da je član ove skupine, pa samim time i ne može biti krunski svjedok', rekao je Šašić u završnoj riječi.

Suđenje se nastavlja u četvrtak završnim govorima branitelja optuženih.