GRUNTOVČANI PRED SUDOM

USKOK optužio 28 osoba u slučaju 'Gruntovec'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.01.2009 17:19
  • Objavljeno 19.01.2009 u 17:19
tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nina Đurđević

USKOK je podigao optužnicu u slučaju "Gruntovec" protiv 28 osoba koje tereti za primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava

Optuženo je četvero referenata i dvoje službenika Zemljišno-knjižnog odjela zagrebačkog Općinskog građanskog suda i jedan službenik izvanparničnog odjela, po jedan službenik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i Općinskog suda u Zaprešiću, jedan službenik Državnog odvjetništva, troje odvjetnika i 15 građana, objavio je USKOK na svojim internetskim stranicama.

Okrivljene se tereti da su kaznena djela počinili od lipnja do prosinca 2007. godine u Zagrebu i jedno u Zaprešiću.

Šest službenika Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu i jednog službenika Općinskog suda u Zaprešiću tereti se da su na traženje građana, službenika i odvjetnika u više navrata žurno, sami ili preko kolega rješavali zemljišnoknjižne predmete i provodili njihovu uknjižbu.

Osim toga su, suprotno pravilima rada u Odjelu, krivotvorili rješenja, izdavali zemljišno knjižne izvatke, omogućavali uvid i davali podatke iz spisa te ih preslikavali.

Okrivljenici su za takav rad tražili i dobivali novac, od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna, ali i nekoliko tisuća eura. Osim novca, za svoje usluge nagrađivani su podmirivanjem privatnih računa, zapošljavanjem članova obitelji, ljetovanjima, pozajmicama i drugim darovima te uslugama kao što su žurno ishođenje putnih isprava, kredita, organiziranje liječničkog pregleda te nabava informatičke opreme bez PDV-a.

Članovi skupine, u medijima nazvane "Gruntovčani" uhićeni su krajem prosinca 2007. zbog davanja mita i protuzakonitog posredovanja u zagrebačkoj i zaprešićkoj gruntovnici.

U devetomjesečnoj sudskoj istrazi uz osumnjičene ispitano je i 78 svjedoka. Uz to, pretražena su brojna računala i mobiteli osumnjičenih, a pribavljena je i opsežna dokumentacija od banaka, drugih financijskih ustanova te mobilnih operatera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!