HRVATSKA POLICIJA POTVRDILA

USKOK i MUP istražuju MORH-ovu kupnju vozila

03.01.2011 u 16:32

Bionic
Reading

Finska policija uskoro kreće s istragom Patrije zbog mogućeg davanja mita hrvatskim dužnosnicima. Kompanija je 2007. dogovorila s Hrvatskom prodaju 84 oklopna vozila, javlja finski portal YLE.fi. U to vrijeme, podsjetimo, ministar obrane bio je Berislav Rončević, nedavno osuđen u aferi 'kamioni'. Na upit tportala istragu je potvrdila i hrvatska policija

Kako piše YLE, policija sumnja da je prodaja 84 Patrijina oklopna vozila Hrvatskoj vojsci bila 'podmazana' mitom.

Podsjetimo, Finska već dulje vrijeme istražuje vrlo sličnu prodaju Patrijinih oklopnih vozila Sloveniji, a tamošnja je oporba za primanje mita optuživala tadašnjeg premijera Janeza Janšu. Rezultati te istrage trebali bi u Finskoj biti objavljeni za nekoliko mjeseci.

Finski šef tima koji istražuje Patrijino poslovanje, Kaj Björkqvist, potvrdio je u ponedjeljak da je zbog prodaje oklopnih vozila HV-u osnovan zajednički istražiteljski tim Finske, Austrije i Hrvatske. Taj bi tim trebao istražiti tvrdnje da je prilikom kupnje 84 oklopna vozila 2007. godine u vrijednosti 112 milijuna eura isplaćen mito hrvatskim dužnosnicima.

YLE piše da će istrage o prodaji oklopnih vozila Sloveniji i Hrvatskoj vrlo vjerojatno biti povezane.

Finska novinska agencija STT je u ponedjeljak objavila da je novac koji je Patria navodno namijenila za mito Slovencima - nestao. Prema STT-u, optužnica slovenskog državnog odvjetništva navodi nekoliko milijuna eura mita, a trag tom novcu nestaje negdje na putu prema bečkom aerodromu. Prema toj optužnici, novac je bio namijenjen za podmićivanje slovenskih dužnosnika.

Inače, istraga o Patrijinom podmićivanju političara vodila se i u Češkoj.

U odgovoru na upit tportala, iz Odjela za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova potvrdili su postojanje istrage: 'Izvješćujemo kako policija pod koordinacijom USKOK-a provodi kriminalističko istraživanje vezano uz navodne nezakonitosti pri nabavi oklopnih vozila za potrebe MORH-a te u tome smislu, uvažavajući odredbe ZKP-a, nismo u mogućnosti iznositi druge detalje'.

Iz hrvatskog Ministarstva obrane u odgovoru na tportalov upit poručuju kako 'nemaju saznanja' o istrazi, te kako ih dosad nitko nije kontaktirao u vezi toga. U MORH-u tvrde da je proces nabavke oklopnih vozila bio 'javan i transparentan', te 'nikakve veze sa nabavkom vozila tog tipa za potrebe Slovenije'.