KAVA S PLENKOVIĆEM

Ursula von der Leyen u Splitu iznijela tri uvjeta za buduće partnere EPP-a

10.05.2024 u 19:14

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pohvalila je u petak u Splitu Hrvatsku zbog snažnog zalaganja za približavanje zapadnog Balkana, posebno BiH, Europskoj uniji, te zahvalila Zagrebu za potporu Ukrajini u ratu protiv ruskog agresora

Von der Leyen boravi u Splitu, drugi put u osam mjeseci, gdje će se tijekom večeri održati zajednički skup EPP-a i HDZ-a uoči europskih izbora.

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj održat će se 9. lipnja ove godine.

"BiH ima još prepreka no uz pomoć Hrvatske jako sam optimistična da će budućnost BiH biti uz EU", rekla je Ursula von der Leyen.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je naglasio da je uz potporu predsjednice Europske komisije i Hrvatske EU u ožujku donijela odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

"To je strateško postignuće i nešto što će pridonijeti miru i stabilnosti u zemlji. Zato sam ponosan što će nam se kasnije danas pridružiti premijer BiH i predsjednik HDZ BiH", kazao je.

Čelnica Ek je također zahvalila Hrvatskoj zbog snažne potpore Ukrajini protiv ruskog agresora.

"Najprije i najvažnije želim se zahvaliti zbog snažne potpore Ukrajini protiv ruskog nasilnog rata. Stojimo rame uz rame kako bismo pomogli ovoj hrabroj državi koja se bori za svoju neovisnost i preživljavanje", naglasila je.

  • +44
Andrej Plenković i Ursula von der Leyen Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric

Von der Leyen je kazala da Hrvatska ima jako snažan glas u EU pogotovo po pitanju dekarbonizacije, digitalizacije i demografije. Naglasila je i da je važno da se u izbornoj kampanji radi za snažnu Europu koja štiti demokraciju, promiče prosperitet i jača sigurnost.

Pitali su je i za postizbornu suradnju.

'Centar mora izdržati. Ekstremisti s lijeva i desna nisu partneri za nas. Za nas su važna tri uvjeta. Prvo, svi moraju biti proukrajinski, proeuropski i za poštivanje zakona. To je apsolutni minimum za suradnju. I to vrlo jasno dijeli one koji su za Europu i one koji su protiv', kazala je von der Leyen, prenosi Dalmatinski portal.

Andrej Plenković i Ursula von der Leyen popili kavu na splitskoj Rivi Izvor: Cropix / Autor: Božidar Vukičević / CROPIX

Plenković je pak ustvrdio da je HDZ u Hrvatskoj pronašao partnere nakon izbora koji su malo više desno u odnosu na HDZ, ali tu su i nacionalne manjine.

'To mi daje pouzdanje u stvaranje nove parlamentarne većine. Obitelj pučana je jamac za uključivost, kao što je i HDZ jamac za proeuropsku i proukrajinsku orijentaciju Hrvatske. Osnažujemo demokraciju i vladavinu prava, činimo hrvatsko društvo tolerantnijim i uključivijim. To je bio moj zadatak posljednjih osam godina, bit će i ubuduće. Pronaći ćemo razumne partnere s kojima ćemo oformiti većinu kojom ćemo podržati Ursulu u novoformiranom parlamentu', kazao je Plenković.

Plenković je istaknuo da je korištenje europskih fondova bilo jedno od ključnih ciljeva njegove politike posljednjih osam godina, te da je Hrvatska bila na 66 posto uobičajene razvijenosti Europe, dok je sada na 76 posto.

Podsjetio je i da je Hrvatska izgradila izvrsnu infrastrukturu koju je djelomično financirala EU, kao Pelješki most ili LNG terminal na Krku, a mnogi su projekti još u procesu implementacije.

Prije samog večernjeg skupa, koji se održava u dvorani na Gripama, predsjednik HDZ-a Plenković je posjetio Zakladu Robert Schuman u Splitu nakon čega se zajedno s Ursulom von der Leyen na terasi hotela družio s mladima.

Uspjeli su prije velikog predizbornog skupa prošetati splitskom Rivom, te popiti kavu s kandidatima HDZ-a za europske izbore. Pridružila im se predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

sve osim nogometa