poboljšanje uvjeta

Ured za demografiju i mlade pripremio 3,3 milijuna eura za vrtiće

29.01.2024 u 10:22

Bionic
Reading

Središnji državni ured za demografiju i mlade pozvao je općine i gradove, osnivače dječjih vrtića, da se prijave na 3,3 milijuna eura vrijedan poziv usmjeren poboljšanju materijalnih uvjeta u vrtićima u ovoj godini

Od 3,3 milijuna eura, osiguranih u državnom proračunu, Ured je za slabije razvijene gradove i općine namijenio 1,8 milijuna eura, a za one razvijenije 1, 5 milijuna eura.

Ta su sredstva namijenjena opremanju vrtićkih igrališta fiksnom opremom, uređenju okoliša i uređenju postojećih vanjskih terena dječjih vrtića.

Ured na taj način želi poboljšati materijalne uvjete u vrtićima i podići kvalitetu pedagoškog standarda te ublažiti postojeće regionalne nejednakosti.

U sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja od 2016. godine uloženo je oko 477,8 milijuna eura uglavnom iz europskih fondova za 500 dječjih vrtića.

Nacionalnim programom oporavka i otpornosti (NPOO) 2022. godine za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova namijenjeno je gotovo 162 milijuna eura čime se osiguralo dodatnih 22.500 mjesta u tim ustanovama i podigao obuhvat djece u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju na 90 posto.

Prošle je godine objavljen i dodatni javni poziv vrijedan 51 milijun eura.

Posljedično, troškovi održavanja predškolske djelatnosti rastu, a posebice u većim sredinama. Za navedena ulaganja troškovi poput uređenja okoliša te postojećih vanjskih terena nisu obuhvaćeni te je nužno gradovima i općinama pomoći i u tom dijelu, što se sada čini kroz objavu spomenutog Javnog poziva.

Na poziv Ureda da prijave projekte za poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima lani su se odazvala 174 grada i općine, a pravo na sufinanciranje ostvarilo ih je 126.

Ured je te projekte sufinancirao sa 2,6 milijuna eura iz državnog proračuna, a od 126 sufinanciranih vrtića njih 74 bilo je iz slabije razvijenih gradova i općina, a 52 iz razvijenijih.

Ured prenosi podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS) iz srpnja prošle godine, po kojima su u Hrvatskoj bila ukupno 1583 vrtićka objekta, redovitim programom bilo je obuhvaćeno 147.888 djece, programom predškole njih 8487 i kraćim programom 4149 djece.

U priopćenju DZS-a za početak pedagoške godine 2022./23. stoji da je u odnosu na prošlu pedagošku godinu, upisano 5448 djece više te da 75,7 posto djece pohađa dječje vrtiće kojima je osnivač jedinica lokalne uprave i samouprave.