gradonačelnik ponosan

Djelatnicima vrtića u Splitu značajno povećane plaće

18.01.2024 u 17:41

Bionic
Reading

Grad Split i Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske dogovorili su povećanje plaća 26,88 posto za 983 djelatnika splitskih vrtića, izvijestila je u četvrtak Gradska uprava. Tim dogovorom obuhvaćena je od 1. srpnja ove godine i isplata toplog obroka u maksimalnom neoporezivom iznosu od 100 eura

Poboljšanja materijalnih prava odnose se na zaposlene u četiri ustanove predškolskog odgoja Grada Splita, a realizirat će se dinamikom - 14 posto od 1. siječnja, pet posto od 1. travnja te šest posto od 1. srpnja, pojašnjeno je u priopćenju.

Kako se navodi, nakon desetljeća zanemarivanja, od početka mandata aktualne Gradske uprave, odnosno od 1. kolovoza 2021., unutar pregovora s nadležnim sindikatima, sedam puta su se vršile korekcije koeficijenata i/ili osnovice, čime je do sada ostvareno ukupno kumulativno povećanje materijalnih prava od 67,6 posto za VSS, 76,5 posto za VŠS i čak 82,6 posto za SSS.

"Predškolski odgoj je temelj obrazovnog sustava i naš je cilj osnažiti ga i unaprijediti na svim razinama", izjavio je gradonačelnik Ivica Puljak.

Sadašnja vlast u Splitu, po njegovim riječima, kontinuirano poboljšava materijalne uvjete djelatnika otkako je na čelu Grada. "Ponosni smo da smo, nakon godina zanemarivanja, nepravde i obezvrjeđivanja, vratili fokus na predškolski odgoj i dali mu zasluženo mjesto", istaknuo je.

Povećanje plaća, dodao je, iznimno je važan korak prema vraćanju digniteta struci i podizanju ukupnog standarda usluge za djecu i roditelje.

"Sada nas očekuje gradnja novih vrtićkih kapaciteta, obnova i proširenje postojećih i brojne aktivnosti kojima želimo učiniti najveće iskorake u modernizaciji i poboljšanju odgojno- obrazovnog standarda na području Splita, ali i šire", poručio je Puljak.