priopćenje za javnost

Ured predsjednika: Iz Vlade YUtelovski obmanjuju javnost. Plenković: Jazavci koji su pobjegli iz Vlade 2015. sada su na Pantovčaku

  • Autor: V. B./V.Mo.
  • Zadnja izmjena 08.11.2020 16:17
  • Objavljeno 08.11.2020 u 13:48
Zoran MIlanović/Andrej Plenković

Zoran MIlanović/Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: montaža/tportal

Dopis je poslan, dopis nije poslan. I tako u krug traje natezanje između Pantovčaka i Banskih dvora oko toga je li premijer Andrej Plenković poslao predsjedniku RH Zoranu Milanoviću prijedlog za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

Iz Ureda predsjednika danas su reagirali priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

'Ured Predsjednika Republike Hrvatske može samo ponoviti lako provjerljivu činjenicu: predsjednik Republike Zoran Milanović nije dobio od predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića nikakav prijedlog za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Tvrditi drugačije, kao što to putem Twittera čine iz Vlade, već viđeni je primjer yutelovskog obmanjivanja javnosti. A taman smo mislili kako s Trumpom u povijest odlazi i praksa tviteraškog fabriciranja alternativnih činjenica. Zato neka Vlada objavi, ako postoji, taj dopis predsjednika Vlade Plenkovića upućen predsjedniku Republike Milanoviću, naše dopuštenje ima. Ured Predsjednika dobro je, još u petak, provjerio pristiglu poštu, dobili smo raznih pisama, ali dopis predsjednika Vlade nije bio među njima. Uredu predsjednika Vlade bilo bi korisno da bolje provjeri što piše u zakonu, tko i kako dogovara sazivanje sjednice VNS-a.

Budući da poštivanje zakona Vladi nije jača strana, u što smo se uvjerili, podsjetit ćemo ih još jednom: prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, sjednice VNS-a zajednički sazivaju i pitanja o kojima će se raspravljati i odlučivati zajednički utvrđuju Predsjednik Republike i predsjednik Vlade, a stručne i administrativne poslove pri tome za VNS obavlja Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost', stoji u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je poručio da će se komunikacija njega i predsjednika Republike na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost odnositi samo na teme "koje su doticaj, sukladno Ustavu i Zakonu", a poručio je i da neće dozvoliti vrijeđanje svojih najbližih suradnika.

Rekao je to u razgovoru s novinarima upitan kako komentira nastavak oštre retorike između Ureda predsjednika Republike i Banskih dvora, nakon današnjeg priopćenja Ureda predsjednika o dostavi poziva za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Mogu to komentirati otužno, smiješno, jadno, patetično, kako god želite. Nadam se da će naslovnice sutra zavapiti - 'Dosta!'. To bi isto bilo dobro", rekao je premijer te u izjavi posebno apostrofirao glasnogovornika Ureda predsjednika Nikolu Jelića kojeg je prozvao za maliciozni bezobrazluk te rekao da mu vrijeđa najbliže suradnike.

Plenković je u izjavi novinarima podsjetio da je u petak rekao da će Uredu predsjednika RH dostaviti zaključak Vlade o primanju na znanje prijedloga mjera koje je predložila Koordinacija za domovinsku sigurnost te ponuditi nekoliko termina za održavanje sjednice VNS-a, kao i da je taj dokument dostavljen Uredu predsjednika u petak u 19.10 sati.

"Ako ova smiješna igrica - o tome da bi baš svaki dopis između jednog i drugog Ureda trebali potpisivati osobno predsjednik Vlade i predsjednik Republike - podrazumijeva da glasnogovornik Ureda predsjednika još jedan put inzistira na tome da je glasnogovornik Vlade valjda nekakva yutelova škola, onda vas kao ljude iz medija molim da na to reagirate. Dakle, mi tu vrstu jazavaca, koji su pobjegli odavde (iz Banskih dvora) iz razdoblja 2011.- 2015. sada zatičemo gore na Pantovčaku", rekao je Plenković.

Upitan nije li onda sporna i njegova komunikacija, s obzirom na rječnik koji je upravo koristio, premijer je odgovorio kako "samo citira ono što oni govore nama", referirajući se na riječi predsjednika države Milanovića koji je prije tri tjedna, govoreći o Plenkoviću, upotrijebio termin "plameni jazavac".

"Tu javnost mora znati - za svaku uvredu dobit će odgovor. Za svaku laž koju iznesu dobit će odgovor. Koliko god to bilo neprimjereno, ali tako je", naglasio je Plenković.

Naveo je i da su Uredu predsjednika u dopisu koji su poslali, predložena tri termina za održavanje sjednice VNS-a - četvrtak popodne, petak ujutro i petak popodne te dodao: "Jel' to neka tako velika drama da zahtijeva vrijeđanje danas, u nedjelju. Dok mi ovdje govorimo o COVID 19. Dajte stavite to malo u relaciju".

Novinari su ga pitali i vidi li koje je rješenje za prekid ovakve vrste komunikacije koja "nije u interesu države", a premijer je poručio kako nije pitanje kada će takva komunikacija prestati, nego tko što govori.

"Dakle, ovo što mi moramo odgovarati - na ovaj bezobrazluk koji potpisuje glasnogovornik Ureda predsjednika prema svom kolegi koji je rođen 1993. godine - je jedan bezobrazluk koji ja neću dopustiti… da mi netko tako vrijeđa najbližeg suradnika. Razumijete? Vi njih to morate pitati. Odakle takav maliciozni bezobrazluk. Gdje je to gospodin (Nikola) Jelić naučio. U koju je on to školu išao. To je pravo pitanje. Ne kad ćemo stati - nego tko što govori. I nema znaka jednakosti", poručio je.

Upitan kako će onda izgledati komunikacija između njega i predsjednika Republike na sjednici VNS-a, Plenković je kratko odgovorio: "Samo teme koje su doticaj sukladno Ustavu i Zakonu. Točka".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!