FRANKENSTORM

Uragan Sandy ide prema 50 milijuna ljudi

Uragan Sandy

Uragan Sandy

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Stručnjaci vjeruju da bi uragan Sandy mogao biti najveći dosad. Gradonačelnik New Yorka naredio je evakuaciju stanovnika nekih dijelova grada

Uragan Sandy kojem u SAD-u ‘tepaju’ Frankenstorm približava se Istočnoj obali te zemlje. I dalje se ne zna gdje će točno oluja udariti, no riječ je u svakom slučaju o prostoru na kojem živi 50 milijuna ljudi. Svi su u stanju pripravnosti, a najgore se očekuje u noći s ponedjeljka na utorak. Stručnjaci veruju da bi uragan Sandy mogao biti najveći dosad.

Očekuje se snažan vjetar, a postoji i bojazan o poplava na području Istočne obale. U stanju pripravnosti su i gradovi poput Bostona, New Yorka, Washingtona, Baltimorea, Philadelphije, a riječ je o najgušće naseljenim dijelovima SAD-a.

Gradonačelnik New Yorka naredio je evakuaciju stanovnika nekih dijelova grada, a zbog bojazni od poplave u nedjelju navečer po lokalnom vremenu zaustavit će se svi vlakovi njujorške podzemne željeznice. Već je otkazano preko sedam stotina letova, a u ponedjeljak neće poletjeti još najmanje 2500 aviona. Strahuje se i od nestanka električne struje što bi moglo potrajati danima nakon što Sandy udari.

Iako je tijekom subote u jednom trenutku Sandy iz kategorije uragana "pala" u tropsku oluju, prognostičari drže oči širom otvorenima. Kažu kako brzina vjetra od oko 120 kilometara na sat nije zabrinjavajuća, već je širina koju uragan postiže ono čega se treba bojati.

Kretanje zračne mase pozorno prate i u NASA-i koja je objavila i time lapse video urgana snimljenog iz zraka s visine oko 40 kilometara od Zemlje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi