NA TRAGU JAMESA BONDA

Upravo je predstavljena oružana inačica mlaznog ruksaka: Ima li borbenu budućnost?

03.12.2023 u 11:03

Bionic
Reading

Osnivač britanske tvrtke Gravity Industries, pionira u proizvodnji mikro plinskih turbina, Richard Browning predstavio je ovih dana ruksak na mlazni pogon, u koji je integriran automatski pištolj kojim se cilja pokretima glave. Budući da je Browning bivši pripadnik elitnih Kraljevskih marinaca, pretpostavlja se da ovaj britanski izumitelj promovira tzv. jetpack za vojne svrhe. Istražili smo ima li mlazni ruksak budućnost kao oružana platforma

Ideja o jetpacku naoružanom pištoljem, kojim operater cilja na daljinu samo pomicanjem glave i gledanjem u metu, zvuči kao da je došla iz radionice gadgeta maštovitog izumitelja Q-a iz serijala o Jamesu Bondu. Međutim Richard Browning, osnivač startupa Gravity Industries, demonstrirao je takvu platformu kao stvarnu sposobnost koja ide uz prepoznatljiv leteći ruksak na mlazni pogon Daedalus njegove tvrtke.

Browning je na TikToku objavio video Daedalusa naoružanog pištoljem u akciji i s njim za upravljačem mlaznog ruksaka. Pištolj integriran u leteći ruksak povezan je za Daedalus preko cjevastog okvira i drži se u nosaču koji se pokreće gore-dolje, a pokretanje pištolja u raznim smjerovima sinkronizirano je s pokretima glave.

Popularni portal The War Zone navodi da je nejasno kojim je pištoljem naoružan Daedalus, nazvan po mitskom antičkom izumitelju koji je sa sinom Ikarom poletio uz pomoć krila od perja povezanih voskom, ali je posve sigurno da je riječ o potpuno automatskom Glocku. Analizom objavljene videosnimke, analitičari su utvrdili da je s ruksakom povezan Glockov G18 kalibra devet puta 19 milimetara.

  • +5
Mlazni ruksak Daedalus Izvor: Facebook / Autor: Gravity Industries

Potpuna izloženost paljbi

Ranije ove godine, u suradnji s programom JPEM (Joint Prototyping and Experimentation Maritime) američke mornarice, Gravity Industries demonstrirao je inačicu pištoljem naoružanog Daedalusa, konfiguracijski identičnoj onoj iz nedavno objavljene Browningove snimke. JPEM je, inače, mehanizam koji američka ratna mornarica koristi za istraživanje novih i nadolazećih tehnologija, a koristi jedinstven stealth brod M80 Stiletto kao primarnu platformu za testiranje. Demonstracija JPEM-a, u kojoj je sudjelovao Daedalus, bila je usredotočena na korištenje mlaznog ruksaka za pomoć u simuliranoj operaciji ukrcaja na brod M80, koji djeluje kao ciljno plovilo. Čini se da to nije uključivalo pucanje iz vatrenog oružja, a dostupna videosnimka događaja prikazuje tek lažni pištolj instaliran na mlazni ruksak. Stručnjaci ističu da je praktičnost naoružane inačice Daedalusa diskutabilna jer potpuno automatski Glock ima zloglasno visoke stope paljbe i ograničenu preciznost na bilo kojem značajnijem dometu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Gravity Industries

Uz to, čini se da je naoružani mlazni ruksak potpuno neučinkovit u smislu potpore u pravoj vojnoj operaciji jer Daedalus, kao i drugi slični dizajni, ostavljaju operatera potpuno izloženog paljbi sa zemlje, a ima i značajna ograničenja performansi u svojem trenutnom obliku. Primjerice, veći kvar sustava doveo bi do pada operatera, premda je Gravity Industries obećao ugraditi padobran.

Također se postavlja pitanje što operater treba učiniti sa svojim Daedalusom nakon što stignu na odredište. Nošenje jetpacka bilo bi opterećenje i moglo bi biti opasno u borbenom scenariju ako sadrži imalo goriva. Sustav nije osobito ni pristupačan jer se prodaje po cijeni od 475.000 dolara po komadu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Gravity Industries

Potencijal ipak postoji

Ipak, analitičari ocjenjuju da bi jetpack, uključujući onaj u naoružanoj konfiguraciji, mogao biti potencijalno koristan u određenim operativnim kontekstima u kojima je potrebno eksplozivno brzo i energično reagirati ili koristiti sposobnost brzog dosezanja visokih mjesta. Uz to, mogao bi biti korišten u raznim neborbenim scenarijima hitnih službi, poput dolaženja do pojedinaca kojima je potrebna medicinska pomoć ili njihovog brzog prebacivanja na kratke udaljenosti, npr. s jednog broda na drugi.

Treba reći da su vojske diljem svijeta poprilično zainteresirane za potencijalne taktičke mogućnosti jetpackova. Osim demonstracija za američku vojsku, tvrtka Gravity Industries prezentirala je Daedalusa oružanim snagama Ujedinjenog Kraljevstva i drugima.

Daedalus pokreće pet mini mlaznih turbina koje rade ili na Jet A1 ili na dizelsko gorivo i daju 1050 konjskih snaga. Svaka jedinica teška je 27 kilograma i ima maksimalno vrijeme leta od deset minuta. Maksimalna brzina iznosi 137 kilometara na sat, a može doseći visinu od najviše 610 metara, premda je predviđeno da se u uobičajenoj upotrebi ne leti više od četiri metra.