procesne zavrzlame

Upravni sud poništio je odluku Povjerenstva za sukob interesa u slučaju Zdravka Marića. Što sad?

23.08.2019 u 21:53

Bionic
Reading

Upravni sud u Zagrebu poništio je odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prema kojoj je ministar financija Zdravko Marić u slučaju Agrokor povrijedio propisana načela djelovanja državnih dužnosnika. Sutkinja Mirjana Harapin u obrazloženju presude na 12 stranica navodi da je odluka u predmetu Marić poništena iz procesnih razloga te se vraća Povjerenstvu na novo odlučivanje

Sutkinja je utvrdila nezakonitost odluke Povjerenstva zbog povreda odredaba Zakona o općem upravnom postupku koje se odnose na dopuštenost opsega obnove postupka, pa 'ostale razloge tužbe koji se odnose na druge eventualne povrede navedenog zakona te pravilnost u postupku utvrđenog činjeničnog stanja, Sud nije razmatrao', stoji u obrazloženju presude Upravnog suda. Na što se zapravo u ovom slučaju odnosi nedopušteni opseg obnove postupka?

Povjerenstvo je zimus, nakon maratonske sjednice, većinom glasova odlučilo da su Zdravko Marić i bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić povrijedili načelo obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor. Zaključeno je da je Marić povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer je na sastanku na kojem se raspravljalo o tome tko će biti izvanredni povjerenik za koncern Agrokor, kao svog bivšeg poslodavca, propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost i nepristranost u obnašanju javne dužnosti.

>>> Upravni sud dao za pravo Martini Dalić, poništili odluku o sukobu interesa u slučaju grupe Borg

Propust Martine Dalić, zaključilo je tada Povjerenstvo, odnosio se na to što je unatoč iskazanom velikom interesu javnosti odbila navesti imena članova neformalne radne skupine koju je Vlada okupila u rješavanju problema u Agrokoru, a Vladi je predložila Antu Ramljaka za izvanrednog povjerenika unatoč svojim saznanjima da je on bio član skupine za izradu nacrta zakona.

  • +2
Zdravko Marić na ljetovanju Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Bila je to odluka u ponovljenom postupku protiv dvoje dužnosnika nakon što je u javnost procurio iskaz Martine Dalić pred USKOK-om, po kojemu je Marić sudjelovao na više sastanaka o Agrokoru nego što je priznao.

Prvi postupak u predmetu Marić bio je pokrenut u siječnju prošle godine, a odnosio se na njegovo sudjelovanje na sastancima održanim 26. veljače i 3. ožujka 2017., o kojima je Povjerenstvo u vrijeme donošenja odluke o pokretanju postupka imalo saznanja. Utvrđeno je da Marić na tim sastancima nije iznosio osobne stavove, mišljenja, prijedloge i zaključke te je odlučeno da nije povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Obnova postupka

Nakon što je u medijima objavljen iskaz Martine Dalić dan USKOK-u o nizu sastanaka o Agrokoru uz nazočnost Zdravka Marića te s obzirom na to da je tjednik Nacional pisao o postojanju audiosnimke sastanka od 26. veljače 2017., iz koje proizlazi mogućnost drugačije Marićeve uloge od one već utvrđene, Povjerenstvo je u kolovozu 2018. donijelo rješenje o obnovi postupka. Određeno je da će se utvrditi je li 19. veljače 2017. održan sastanak između predstavnika Vlade i Agrokora te je li na njemu bio prisutan Zdravko Marić i kakva je bila njegova uloga, zatim da će se ponovno ispitati sadržaj sastanka 26. veljače 2017. i Marićeva uloga na istom, kao i da će se preispitati Marićeva uloga i postupanje na ostalim sastancima održanim između predstavnika Vlade, Sabora, kreditnih institucija i trećih osoba o Agrokoru.

Konačno, Povjerenstvo je u prosincu ukinulo prethodnu odluku i donijelo novu, kojom se utvrđuje da je ministar Marić, kao bivši zaposlenik Agrokora, aktivnim sudjelovanjem u procesu rješavanja financijske krize koncerna sudjelovanjem na sastancima 19. veljače, 22. veljače, 23. veljače, 26. veljače i 7. travnja 2017. propustio zaštititi vlastitu vjerodostojnost i nepristranost u obnašanju javne dužnosti.

>>> Marić: Nisam povrijedio načela obnašanja dužnosti. Osporit ću odluku povjerenstva

Dan nakon odluke Marić je iz Bruxellesa najavio da će osporavati tu odluku, posebno nezadovoljan činjenicom što je njegov predmet objedinjen s drugim predmetima. Rečeno - učinjeno. Po njegovoj tužbi Upravni sud u Zagrebu poništio je odluku Povjerenstva uz obrazloženje da se odluka o pokretanju predmetnog postupka odnosi samo na sastanke 26. veljače i 3. ožujka 2017., stoga Povjerenstvo u obnovljenom postupku nije moglo utvrđivati je li došlo do povrede načela djelovanja dužnosnika u cjelokupnom postupku rješavanja problema Agrokora, odnosno od prvog sastanka 19. veljače 2017. do dana kada se Marić izuzeo od sudjelovanja u predmetnom postupku.

'Sud smatra da je Povjerenstvo u rješenju o obnovi postupka preširoko odredilo opseg u kojem će se postupak obnoviti te je donesena meritorna odluka šira od predmeta postupka koji je utvrđen odlukom o pokretanju. Dakle, Upravni sud u Zagrebu poništio je odluku Povjerenstva iz procesnih razloga te nije ulazio u meritum odluke, odnosno nije utvrđivao je li postupanjem dužnosnika Zdravka Marića došlo do povrede načela djelovanja propisanih člankom 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa', pojasnila je za tportal glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić, dodajući da je Upravni sud vratio predmet Povjerenstvu na ponovni postupak te će Povjerenstvo, sukladno odluci Suda, ponovno provesti postupak i donijeti meritornu odluku u odnosu na dužnosnika Zdravka Marića.

>>> Presuda Upravnog suda