ABVERŠEK VAN REGULA

Upoznajte sindikalisticu koja pomaže Vladi uštedjeti novac

14.02.2012 u 13:48

Bionic
Reading

Hrvatskim paradoksima nikad kraja! Za najnoviji pobrinula se Spomenka Abveršek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, koja je predložila ukidanje cijelog kolektivnog ugovora koji je 27. listopada 2011. tadašnji ministar zdravstva potpisao s predstavnicima sindikata u zdravstvu

Kako živimo u vremenu u kojemu Vlada RH na razne načine pokušava namaknuti novac, tako se pojavila kalkulacija o mogućem smanjenju prava predviđenih u Kolektivnom ugovoru.

'Iako do službenog prijedloga nije došlo od Vlade, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, gospođa Spomenka Abveršek, predložila je ukidanje cijelog Kolektivnog ugovora za zdravstvo kako bi Vlada na zdravstvu mogla uštedjeti novac', kazala je Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara (HSS MS-MT).

Naime, gospođa Prašnjak poziva se na izjavu Spomenke Avberšek koja je 8. veljače Poslovnom.hr dala sljedeću izjavu: 'Očekujem od ministra da uredi sustav, a samo usklađivanjem statuta, sistematizacije radnih mjesta, poništenjem kolektivnog ugovora, zdravstvu će uštedjeti milijardu kuna', izjavila je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Ova će izjava ući u anale hrvatskog sindikalizma. Prvi put se jedan sindikalni čelnik javno zauzima protiv stečenih radničkih prava i na strani je poslodavca! I ne samo to, Spomenka Avberšek dobila je veliki prostor u javnosti jer ni vlasnici medija ne žele potpisivanje kolektivnog ugovora sa svojim zaposlenicima.

Prošle godine, 27. listopada, kolektivni ugovor potpisali su Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko-invalidskog osiguranja Hrvatske, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara. Taj kolektivni ugovor osigurao je svim radnicima u zdravstvu (pa čak i članovima Sindikata Spomenke Abveršek koja ga je odbila potpisati) prava koja su i do tada imali.

Je li riječ o povezanosti Spomenke Abveršek s aktualnom vladajućom političkom garniturom ili nerealnim ambicijama, teško je reći.

Da apsurd bude veći, Spomenka Abveršek je, valja podsjetiti, nakon što su prošle godine ostali sindikati iz zdravstva potpisali kolektivni ugovor, tužila Vladu RH kako bi se ukinuo kolektivni ugovor za javno zdravstvo i kako bi se na taj način osigurale uštede u zdravstvu. Zvuči nevjerojatno, ali istinito.

Aktualna vlada Zorana Milanovićeva može samo pozdraviti neobičnu inicijativu Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi i prvi put poželjeti da izgubi tužbu.
No Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara protivi se, kako kažu, egzbicionizmu Spomenke Abveršek

'Do kraja ćemo braniti pravo zdravstvenih radnika na kolektivno pregovaranje i prava koja su na taj način stekli', kazala je Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara (HSS MS - MT).