KRENULE PRIPREME

Najava štrajka u Dječjem vrtiću Slunj, Grad odbio potpisati kolektivni ugovor

20.04.2024 u 14:31

Bionic
Reading

Grad Slunj je u procesu mirenja sa Sindikatom obrazovanja, medija i kulture Hrvatske donio jednostranu i neočekivanu odluku da neće potpisati kolektivni ugovor za zaposlene u Dječjem vrtiću Slunj, pa je sindikat pokrenuo pripreme za organizaciju štrajka, doznaje se iz sindikata

'Štrajkom se traže zakonske plaće sukladne novoj uredbi koja je stupila na snagu 1. ožujka, a koju, nažalost, nismo mogli postići kroz kolektivno pregovaranje iako se taj proces odvijao u nazočnosti miritelja', rekla je Hini predsjednica sindikata Božica Žilić.

Vrtić ima više od 40 zaposlenih, od kojih su većina članovi sindikata, a u prosjeku im plaća zaostaje u odnosu na zaposlene u školstvu za 10 do 30 posto. Grad Slunj je odbijao obavezu sudjelovanja u kolektivnim pregovorima, kako nalaže Zakon o radu, nakon čega je sindikat pokrenuo postupak mirenja.

U procesu mirenja usuglašene su odredbe kolektivnog ugovora i dogovoreni pomaci u povećanju osnovice i koeficijenata kojima bi se ispoštovala zakonska plaća po staroj Uredbi o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama.

Sindikalci su na to pristali s namjerom da se kolektivni pregovori ponovno otvore najesen, kako bi se dostigla zakonski propisana plaća. Zaposlenicima dječjeg vrtića prioritet je bio potpisati kolektivni ugovor, kako bi bili sigurniji da se njihova prava neće smanjivati jednostranim odlukama poslodavca pa su pristali i na nižu cijenu rada.

'Bili smo blizu dogovora i radnici su čak bili spremni prihvatiti da plaće ostanu na istoj razini, a da na jesen krećemo u nove kolektivne pregovore, no došlo je do neugodnog iznenađenja. Odbili su potpisati kolektivni ugovor pa smo iskoristili svoju zakonsku mogućnost i najavili štrajk', kaže Žilić.

Grad Slunj se povukao iz procesa, usprkos prethodnom dogovoru, s objašnjenjem da ne može preuzeti dodatnu odgovornost. Grad ne može preuzeti odgovornost za radnice i radnike u dječjem vrtiću, ali očekuju da se posao obavlja odgovorno i kvalitetno, ogorčeni su sindikalci.

Datum početka štrajka još nije poznat, prvo će idućeg tjedna provesti referendumsko izjašnjavanje članova. Ako 80 posto članova bude za štrajk, u što sindikalci ne sumnjaju, sukladno Zakonu o predškolskom odgoju dogovorit će nužne poslove i odrediti točan datum štrajka.

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, što ovisi o poslodavcu, odnosno Gradu Slunju, a Žilić je poručila kako im nije cilj da vrtić bude zatvoren, ali su spremni i na taj korak kako bi postigli dogovor u interesu radnika.