NOVI TURISTIČKI PROIZVOD

Upoznajte istarske priče vrijedne pola milijuna kuna

19.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Mirisi i okusi Istre spojeni s ambijentom i vješto ispričanom mitskom pričom, novi je turistički proizvod koji će se ovog ljeta ponuditi posjetiteljima željnim kulturnih doživljaja

Naime, na devet istarskih lokacija uprizorit će se priče i legende vezane uz kraj u kojem se izvode. Arheološki lokalitet Vižula oživjet će tako kroz predstavu Crispo duh rimskih spletki i intriga iz 326., a nakon ljubavi i tragedije, posjetitelji će moći uživati u gozbi pripremljenoj po starorimskoj recepturi.

Riječ je o jedinstvenom projektu Istra Inspirit koji pod okriljem Istarske županije, Istarske razvojne turističke agencije i Turističke zajednice Istarske županije starta u drugoj polovici lipnja, a za svaku istarsku priču predviđena su po tri uprizorenja, odnosno tijekom ljeta ukupno 27 predstava.

Svaka predstava ima za cilj oživjeti određeno povijesno razdoblje, a uz partnerske udruge i lokalne Turističke zajednice kao nositelje pojedinog programa, projekt prvi put uključuje i studente ekonomije, kulture i turizma pulskog Sveučilišta, koji će sudjelovanjem stjecati praksu, ali i određene ECTS bodove.

Predviđamo da će devet predstava po tri uprizorenja stajati oko 500 tisuća kuna, no to su inicijalna sredstva s kojima krećemo. Pokušati ćemo naći i sponzore te zainteresirati za projekt Ministarstvo turizma i Hrvatsku turističku zajednicu', kaže voditeljica projekta Manuela Hrvatin. Kako pojašnjava, prvi put su u predstave koje traju između dva i tri sata uklopljeni i gastronomski doživljaji, na sceni će biti velik broj kostimiranih sudionika, glumaca, pa će se ulaznice prodavati po cijeni od 200 kuna. 'Računamo kad uđemo u EU i na sredstva iz Strukturnih fondova', rekao je Hrvatin, a Istarske priče s vremenom bi trebale postati profitabilne i razlog dolaska gostiju.

Mitska bića, čarobni napici štriga i igre prastarog cirkusa zaživjet će kroz djeci namijenjene interaktivne radionice pulskog Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i Udruge čarobnjakov šešir. Lik Verneovog romana grof Matias Sandorf bježat će s dvoje urotnika iz pazinskog Kaštela, a predstavu koja dočarava 1867. u Pazinu organizira TZ središnje Istre. Zavičajni muzej Poreštine organizira predstavu koja kroz dogodovštine razbojnika Domenica Furlana dočarava 1699. i baroknu zabavu, a u Svetvinčentu zaživjet će duh travarke i ljekarnice Mare Radolovich, koju su 1632. mještani proglasili vješticom i spalili na lomači u dvorištu Kaštela Morosini Grimani

Što su jeli ribari batana i težaci te o čemu su razgovarali u rovinjskim konobama uprizorit će predstava Spacio. U starogradskoj buzetskoj jezgri posjetitelji će moći doživjeti dašak Buzeta po starinski kroz glazbu, ples, iće i piće davnih vremena, a u Labinu upoznati tešku životnu svakodnevicu rudara i borbu za Rudarsku republiku. Savudrijski svjetionik izgrađen 1818. godine mjesto je uprizorenja za intrigantnu ljubavnu priču između grofa Metternicha i savudrijske djevojke, a slast zabranjene ljubavi posjetiteljima bi trebala dočarati i gastronomska ponuda s navodnim afrodizijačkim svojstvima.

'Novo u projektu Istra Inspirit je to što su prvi put izdvojene najvjerodostojnije priče, ono što ima najveću vrijednost proizvoda, a što je izvorno bilo napravljeno za domaće stanovništvo. Smatramo da ako su dovoljno dobre za domicilno stanovništvo, zašto ne bi bile i za turiste, kojima ćemo prodavati ulaznice', rekao je Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije. Dodaje da je prije nekoliko dana napravljena prezentacija velikim hotelskim kućama i turističkim agencijama kako bi, putem Istarske razvojne turističke agencije, uključili Istarske priče u svoje aranžmane.

'Sljedeće godine Istra Inspirit proširit ćemo s još devet novih doživljaja i lokacija, koje će se prikazivati od 1. travnja do 1. listopada, a nadamo se da ćemo s vremenom doći do stotinu 00 doživljaja, odnosno imati zbivanja tijekom cijele godine. Istra Inspirit trebao bi postati novi razlog dolaska gostiju u Istru, a dobrobit vidimo i u tome što u ova krizna vremena doprinosi i popravljanju budžeta domaćem stanovništvu, koje je u velikoj mjeri uključeno u Istarske priče', izjavio je pročelnik Torbica.