NIJE JEDINA

Upoznajte 'ekipu' Ruže Tomašić u Bruxellesu

15.04.2013 u 15:49

Bionic
Reading

Ulazak Ruže Tomašić u Europski parlament iznenadio je dijelove hrvatske političke scene koji su s nemalom dozom sarkazma tijekom predizborne kampanje gledali na kandidature euroskeptika za Europski parlament. Posebno nakon izjave o 'gostima u Hrvatskoj'

Zastupnici koji zagovaraju ukidanje Europske unije iz klupa Europskog parlamenta, kao i oni što šire etnocentrizam i ksenofobiju i pritom zarađuju ozbiljan novac od te iste Unije nisu nikakva rijetkost. Mnogi od njih, poput Ruže Tomašić, ne vole 'goste', iako se desnica mnogo teže povezuje u skupine te mnogi od njih djeluju kao zastupnici nevezani za frakcije. Najdesnija je frakcija Freedom and Democracy čiji je šef Nigel Farage iz Britanske nezavisne stranke (UKIP). Riječ je o europskeptičnoj grupaciji kojoj još pripadaju talijanski separatisti iz Sjeverne lige Umberta Bossija i, primjerice, Pravi Finci koji smatraju da se 'finska krava treba musti u Finskoj, a mlijeko se ne smije slati u inozemstvo kao milodar'.

Fargea iz Britanske nezavisne stranke (UKIP) upoznala je i hrvatska javnost nakon izjave da nakon ulaska u EU možemo zaboraviti na suverenitet te nas je potom pokušao spasiti od EU-a glasajući protiv našeg članstva. Širokoj javnosti je postao poznat kada je prvom predsjedniku Europskog vijeća Hermanu von Rompuyju u lice kazao da nitko nema pojam tko je on.

Britanska nezavisna stranka glasno se protivi britanskom članstvu u Europskoj uniji te je posebno zabrinuta zbog velikog priljeva imigranata koji oduzimaju poslove domaćem stanovništvu i namjerava tome stati na kraj. Dok se UKIP manjim uspjesima na izborima pokušava predstaviti kao alternativa konzervativcima, za Britansku nacionalnu stranku (BNP) nema iluzije da je rasistička, a britanski mediji njezine članove otvoreno nazivaju fašistima. Njihov šef Nick Griffin također je zastupnik u Europskom parlamentu, a protivi se brakovima i vezama između različitih rasa.

Tu su i Jean Marie le Pen i njegova kći Marine le Pen iz francuskog Nacionalnog fronta. Kao i svi desničari u zapadnoj Europi, Le Pen je veliki protivnik imigracije, kao i gay brakova. Apelacijski sud u Parizu osudio ga je na tri mjeseca zatvora s odgodom zbog izjave da njemačka okupacija Francuske tijekom Drugog svjetskog rata nije bila posebno nehumana. Priznao je da se sastao s ratnim zločincem Radovanom Karadžićem dok je ovaj bio u bijegu i potom lakonski izjavio da nije on zadužen loviti ljude koje je javno mnijenje nazvalo ratnim zločincima.

S istoka Europe kao Tomašićkine pandane izdvojili smo zastupnike mađarskog Jobika i bugarske Atake.

Mađarski Jobik poznat je po antisemitskoj i antiromskoj retorici. Izvan mađarskih granica ljudi su ih upoznali kada je jedan njihov zastupnik uputio zahtjev vladi u kojem je zatražio da sastavi popis Židova koji predstavljaju 'nacionalnu prijetnju' za državu. Jobik u Europskom parlamentu, između ostalih, zastupa i Krisztina Morvai koja je napala Izrael riječima 'ušljivi, prljavi ubojice', kojima želi Hamas za vratom, te je već 2008. godine preporučila da 'liberalno-boljševistički cionisti' u Mađarskoj dobro razmisle 'kamo bježe i gdje se namjeravaju skriti'.

Bugarski zastupnik u Europskom parlamentu Dimitar Stojanov izabran je na listi ksenofobne i rasističke Atake. U predizbornim kampanjama ove koalicije mogli su se vidjeti transparenti s natpisima poput: 'Osuđene Cigane u radne logore' ili 'Bugarska Bugarima'. Sam Stojanov napravio je skandal u Europskom parlamentu kad je napao romsku zastupnicu iz Mađarske u Europskom parlamentu Liviju Jarok. Stojanov je poslao e-mail kolegama u koje je napisao da u njegovoj zemlji takve kao što je ona, samo ljepše, možeš kupiti bez problema već sa 12 - 13 godina, jedino što su najbolje poprilično skupe i koštaju i do 5.000 eura.

Spomenuti su samo neki od ekstremnih desničara u parlamentu, dok ne treba zaboraviti ni na ekstremiste s druge strane političkog spektra. Sve u svemu, predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević ima mnogo pandana u Europskom parlamentu i njezin dolazak neće značiti nikakav presedan.