SPLITSKA LUKA

Uplovio posljednji ovogodišnji kruzer

17.11.2013 u 14:59

Bionic
Reading

'Splendour of the seas' posljednji je veliki kruzer koji je ove godine uplovio u splitsku luku. Grdosija kompanije Royal Carribean duljine 264 metra danas je bila privezana na carinskom gatu

Time je simbolično zaključena rekordna godina splitskog turizma u kojem je i posjet plovećih hotela važan element ukupnih rezultata. No, treba istaknuti da je ukupni broj gostiju koji dolaze s kruzerima u Split na razini prošle godine, tek nešto više od 200 tisuća. U usporedbi s dubrovačkih milijun gostiju, to i nije broj koji bi doveo u pitanje održivost tog segmenta turizma u Splitu, našoj drugoj kruzerskoj destinaciji.

Za iduću godinu je čak predviđen i najavljen manji broj ukupnih uplovljavanja kruzera, a primjerice kompanija Royal Carribean imat će upola manji broj posjeta nego ove godine. Isto tako je manji broj najavljenih megakruzera duljih više od 300 metara. Kao rezultat svega toga, u 2014. godini će vjerojatno manji broj gostiju s kruzera posjetiti Split, no to u ukupnim rezultatima splitskog turizma u uzletu neće imati većeg utjecaja.

Već za onu iduću 2015. godinu predviđen je povratak velikih megakruzera duljih od 300 metara za koje bi tada trebao biti izgrađen i vanjski vez Gradske luke Split na koji bi mogli pristati, a ne kao do sada biti usidreni ispred luke. Tek tada će zapravo trebati početi paziti na održivost tog segmenta turizma koji je značajno produljio turističku sezonu u Splitu.

Prvi brodovi iduće godine se očekuju u travnju. Gosti koji su danas posjetili grad, a bilo ih je više od tisuću, imali su priliku uživati u prekrasnom jesenskom vremenu na Rivi i u povijesnoj jezgri Splita. Do kraja godine očekuju se tek sporadični gosti i poneki manji brod, pa će do proljeća Split odahnuti od ovogodišnje navale turista.