SVE ZBOG UKRAJINE

Upitna prodaja Ine Rusima, žele je Amerikanci?

04.03.2014 u 09:51

Bionic
Reading

Premda odluka o sankcijama Europske unije protiv Rusije nije još donesena, u hrvatskim medijima pojavile su se informacije kako je stanje u Ukrajini zakompliciralo prodaju Vladinog udjela od 18 posto u Ini, vrijednog oko dvije milijarde eura, ruskom Rosneftu

Večernji list piše kako su se Amerikanci zainteresirali za kupnju Ine te da će se u roku od dva tjedna održati sastanak ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i Amosa J. Hochsteina, zamjenika ministra za energetsku diplomaciju. Večernjak piše kako će se razgovarati i o prodaji Ine te istraživanju plina i nafte u Jadranu.

Jutarnji list piše kako su, nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini, šanse da hrvatska Vlada i mađarska naftna kompanija MOL prodaju svojih 18 posto, odnosno 49 posto dionica Ine ruskom energetskom gigantu Rosneftu svedene praktički na nulu.

Američki državni tajnik John Kerry najavio je da će Rusija biti ekonomski i financijski potpuno izolirana, da će biti zamrznuta sva njena imovina u SAD-u, da će biti uveden strog vizni režim te da će Moskva biti izbačena iz G-8, skupine najrazvijenijih i najmoćnijih država svijeta.

Odluka o sankcijama možda bude donesena na sastanku premijera i predsjednika te ministara vanjskih poslova država Europske unije u četvrtak.