Jurica savjetuje

Upala grla - liječenje kod kuće

24.09.2012 u 15:26

Bionic
Reading

Upaljeno grlo boli kao da ste progutali kutiju s čavlima, zahrđalim čavlima. Ošamućeni groznicom, jedva da se i možete dići iz kreveta u kojem biste i trebali ostati odmarajući se. Koliko god vam bilo teško, te čak i ako ste sami kod kuće, morate si odmah pomoći, a Jurica vam savjetuje koji su prirodni pripravci idealni za kućno liječenje

Upalu i natečenost sluzave membrane grla i ždrijela te sinusa koji su nerijetko glavni krivci ove neugode uzrokuju virusi i bakterije koji zbog nešto slabijeg imuno sustava imaju priliku 'zavladati' tijelom, tj. inficirati ga. Bolna grla su ujedno najčešći razlog posjeta liječniku, a da biste izbjegli duga čekanja po ordinacijama i domovima zdravlja, danas vam donosim nekoliko recepata koji mi pomažu u olakšanju simptoma, jačanju imuniteta i dakle rješavanju upale grla.

Na početku bih naglasio da liječnika svakako morate posjetiti ako na grlu primjećujete bijele točke ili ako imate krvi u slini ili sluzi - takve bakterijske upale neće proći bez antibiotika. Skočite do liječnika i ako je grlobolja izrazito bolna, traje duže od tjedan dana te konstantno imate visoku temperaturu. Sve navedene savjete možete slobodno koristiti kao nadopunu antibiotskom liječenju, ali ne same kod težih upala grla.

Bilo bi dobro da povećate unos vitamina C na 1 g (1000 mg) dva do tri puta dnevno i ne prelazite 4 g unutar 24 sata. Ako vam zbog kiseline teško pada na želudac, birajte oblike vitamina C kojima je uklonjena kiselost, ima ih u svim klasičnim i biljnim ljekarnama. Tijekom hladnijih mjeseci kada su prehlade i viroze češće, uzimajte 1 g vitamina C, posebice ako ne jedete dovoljno povrća i voća. Vitamin C je razgradiv u vodi i ne nakuplja se u tijelu. Ne bi bilo loše ni uzimati dodatke cinka i vitamina D3 u pojačanim dozama tijekom prehlade.

Zasigurno ste već tisuću puta čuli, naročito u filmovima, o ljekovitoj pilećoj juhi... Da, ona itekako prija i grije dišne putove te može spriječiti razvoj infekcije, ali juha koju danas kuhamo je eksplozivna juha od rajčice koja otvara dišne putove i jača imuno sustav. U ovome receptu jedini napad ćete izvršiti vi, i to na štetne mikroorganizme koji vas muče.

Recept sam smislio još za vrijeme fakulteta tijekom jedne teže prehlade. Uzmite manju konzervu oguljene (pelati) rajčice ili cca 250 ml pasirane (passati) rajčice, decilitar do dva vode zavisno koliku gustoću želite, tri češnja češnjaka, manju glavicu luka, trećinu žličice praha čili papričice (može i kajenski papar - mješavina ljutih papričica), malo svježeg peršina, timijana, bosiljka, origana, žličicu svježeg đumbira, par kapi maslinovog ulja, sol i papar. Koristite li oguljene rajčice, prije kuhanja ih usitnite štapnim mikserom.

Ubacite rajčicu te vodu u manji lonac i stavite da proključa. Kada zakuha, dodajte sol i papar, smanjite vatru i ostavite da kuha nekoliko minuta. Češnjak i luk u međuvremenu usitnite na što manje komade. Kuhanu rajčicu maknite s vatre te umiješajte sve ostale sastojke – koristite li suhe začine, dodajte ih pola minute, minutu prije svršetka kuhanja da bi malo omekšali i lakše se povezali s juhom. Ukoliko želite koristiti mikrovalnu, stavite rajčicu i vodu u veliku šalicu ili zdjelu, dodajte sol/papar i stavite na najjače (min. 900W) na tri do četiri minute, s tim da morate promiješati na pola vremena.

Bitno je kod ove juhe da sve sastojke osim rajčice ostavite sirovima – samo se likopen, snažni antioksidans iz rajčice bolje apsorbira u tijelu nakon kuhanja. Apsolutno svaki sastojak pomaže tijelu u borbi protiv bolnoga i natečenog grla, ostalih dišnih putova te grije organizam. Kapsaicin iz čilija je izvrstan dekongestant (smanjuje natečenost sluznice), smanjuje bol te djeluje antiviralno, a sličan je i đumbir. Juha bi trebala biti vrlo ljuta. Uz to, svježi češnjak ima nekoliko antibakterijskih, antiviralnih i antifugalnih sastojaka koji su poput prirodnih antibiotika, a sličnog je djelovanja i luk. Čak i ako vam se ne kuha juha, bilo bi dobro da od samog početka pa sve do prestanka bolnoga grla, tj. prehlade ili viroze uzimate dva sirova češnja češnjaka dnevno. Začinsko bilje svojim sastojcima dijeli učinke slične onima češnjaka, a još k tome potiče čišćenje i grijanje organizma.

Uzimate li lijekove za razrjeđivanje krvi, pripazite s većim količinama češnjaka i posavjetujte se s liječnikom.

Nakon svakog obroka, tj. tri puta dnevno, ispirite grlo otopinom od 250 ml vruće vode u koju ste umiješali pola žličice soli i žličicu praha kurkume. Neka se ohladi da se ne opečete i svaki gutljaj nakon dvadesetak sekundi dobro ispljunite.

Ako vam taj okus smeta, napravite otopinu od čaja kadulje u koji ste dodali žličicu jabučnog octa te žličicu meda. Time grgljajte također triput dnevno.

Što se čaja tiče, pijte čaj od mente ili hibiskusa u koji ste po šalici iscijedili jednu cijelu naranču, dodali pola žličice meda te pola žličice svježe naribanog đumbira.

Prirodnim lijekovima treba nešto više vremena, odnosno strpljenja da bi počeli djelovati, ali mogu biti odlični saveznici u liječenju. Uostalom, većina tableta i sprejeva protiv grlobolje sadrži mješavine biljnih esencija, ali i lijekove protiv bolova koji trenutno pomažu, ali i mogu kod čestih i nekontroliranih primjena tijekom godine, dakle i kada ih uzimate u obliku tableta za glavobolju, donijeti određene nuspojave.