NEMA AUTOBUSA ZA VUKOVAR

Unutarnja kontrola traži odgovorne za ozljede četvero policajca

03.09.2013 u 15:37

  • +29

Kolona prosvjednika obilazi javne ustanove

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix

Bionic
Reading

Iz Ravnateljstva policije u Zagrebu doznajemo da će unutarnja kontrola analizirati propuste vukovarsko-srijemske policije u jučerašnjim prosvjedima u kojima su ozlijeđena dva policajca i dvije policajke

Nitko (još) nije suspendiran pa ni zapovjednik interventne policije PU vukovarsko-srijemske što su objavili neki mediji. Potvrdila nam je to glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić i dodala da će unutarnja kontrola provjeriti je li tijekom jučerašnjih prosvjeda u Vukovaru bilo propusta u zapovjednom lancu.

Podsjetimo, nakon postavljanja službenih natpisa na latinici i ćirilici u Vukovaru su jučer pokrenuti masovni prosvjedi u kojima su ozlijeđena četiri policajaca, a pet postavljenih ploča je razbijeno. Dvjestotinjak prosvjednika bilo je jače od redovnih (čitaj: nedovoljno opremljenih) vukovarskih policajaca koji su u prvom valu nasilja živim zidom čuvali novootkrivene natpise. Tek u poslijepodnevnim satima pridružila im se i interventna policija.

Neki analitičari, poput Žarka Puhovskog, jučer su zaključili da je policiji očito naređeno da ne radi svoj posao, odnosno da sabotira svoju funkciju. Puhovski tvrdi da je policija trebala isključivo poštovati zakon, a ne postavljati se kao da ima 'nečistu savjest', jer se u Vukovaru danas radi o agresiji prema manjini.

Policija je uhitila šest osoba među kojima i vođu Stožera za obranu Vukovara Tomislava Josića. On je nakon 24 sata pušten iz pritvora te se sutra vraća u Zagreb. Hoće li ustrajati u prosvjedima, ovisi o svim članovima Stožerima - braniteljima koji ustraju u tome da se ne primjenjuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, odnosno da se, usprkos velikom broju pripadnika srpske manjine u Vukovaru, ne postavljaju dvojezični natpisi.

Branitelji iz Zadra, Splita, Dubrovnika i drugih gradova najavljuju svoj dolazak u Vukovar u obranu latiničnih natpisa te se šire prijeteće najave o 'eskalaciji' sukoba branitelja i policije do petka. U policiji kažu da su spremni na sve scenarije kako bi zaštitili građane Vukovara koji se ne žele uvlačiti u sukobe i kako bi osigurali provedbu zakona.

Tvrdnje prosvjednika da je policija danas spriječila ulazak 28 autobusa branitelja iz drugih gradova u Vukovar, demantirala je glasnogovornica policije Jelena Bikić za tportal i rekla da nisu sprečavali ničiji ulazak te nije bilo toliko autobusa za Vukovar.