VRIJEDNA AKCIJA

UNICEF-ovi ambasadori u Etiopiji pomažu djeci

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.04.2012 14:03
  • Objavljeno 04.04.2012 u 09:35
Osnovna škola Barilović 1

Osnovna škola Barilović 1

Izvor: Promo fotografije / Autor: Osnovna škola Barilović

Etiopija je jedna od zemalja istočne Afrike koju je prošle godine pogodila velika suša i humanitarna kriza, ali koja je i sama primila na skrb brojne izbjeglice iz Somalije, među kojima i tisuće pothranjene djece. Hrvatski građani i tvrtke, unatoč krizi, priskaču u pomoć obiteljima velikodušnim donacijama koje se realiziraju kroz programe humanitarne pomoći UNICEF-a

Zahvaljujući sponzorima, Hrvatskom Telekomu – prvom partneru UNICEF-a u Hrvatskoj, koji je omogućio putovanje profesorici Gordani Vilović, te Turkish Airlinesu, UNICEF organizira posjet programima za djecu u Etiopiji od 2. do 6. travnja 2012. godine.

Cilj ovog posjeta je hrvatskim donatorima približiti rad UNICEF-a u Etiopiji kako bi vidjeli da se i njihov novac ulaže u to da djeci u ovoj zemlji bude bolje.

Gordana Vilović, kao dugogodišnji adakemski stručnjak za temu 'Prava djece i mediji', UNICEF-ova dugogodišnja dobročiniteljica, a inače i korisnica HT-a, očekivano bogata iskustva s etiopskog terena zasigurno će imati prilike proširiti na generacije svojih studenata i suradnika u Hrvatskoj.

Veza koja traje već 113 godina

Osnovna škola Barilović

Osnovna škola Barilović

Izvor: Promo fotografije / Autor: Osnovna škola Barilović

Prije točno 113 godina, u siječnju 1899. godine braća Mirko i Stevo Seljan, poznati hrvatski istraživači zaputili su se iz rodnoga Karlovca na put u Afriku. Nakon mnogo muka i dramatičnih doživljaja, braća stižu u Adis Abebu, gdje stupaju u službu tadašnjeg etiopskog cara Menelika II. Vrlo uskoro postaju časnici njegove tjelesne garde. Mirko je imenovan guvernerom južnih etiopskih provincija, a Stevo njegovim zamjenikom. Do kraja 1902. godine aktivno sudjeluju u stvaranju države koju danas poznajemo kao Etiopija.

Tu vezu s Etiopijom, djeca i učitelji Karlovačke županije nisu ni danas izgubili. Sudjelujući u UNICEF-ovom projektu Škole za Afriku, više od 1500 mladih Karlovčana iz 7 osnovnih škola kroz različite aktivnosti pomaže prikupiti donacije za školovanje svojih vršnjaka u toj afričkoj zemlji. Zajedno sa još 216 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske, samo su u prošloj godini, prikupili više od 650.000 kuna. Solidarnost hrvatskih učenika podržalo je i Ministarstvo vanjskih poslova s donacijom od 200.000 kuna. Taj je novac pomogao izgraditi, ali i obnoviti škole, učionice te postaviti odvojene sanitarne čvorove za djevojčice i dječake, kao i nabavku školskog pribora za tisuće etiopske djece.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi