UGROŽENA PODRUČJA

UNICEF: Covid-19 može gurnuti u siromaštvo 120 milijuna djece na jugu Azije

24.06.2020 u 13:50

Bionic
Reading

Poremećaji nastali pandemijom koronavirusa mogli bi gurnuti u siromaštvo do 120 milijuna djece na jugu Azije u sljedećih šest mjeseci, upozorio je UNICEF u izvješću.

Epidemija bolesti covid-19 hara tom regijom u kojoj živi gotovo četvrtina svjetskog stanovništva u trenutku kada neke zemlje počinju ukidati mjere izolacije u pokušaju da ožive posrnulo gospodrastvo.

Južna Azija koja obuhvaća Indiju, Pakistan, Afganistan, Nepal, Bangladeš, Šri Lanku, Maldive i Butan, ima oko 600 milijuna djece od kojih 240 milijuna već živi u siromaštvu.

Prema najcrnjem scenariju novih gotovo 120 milijuna djece past će u siromaštvo u idućih šest mjeseci, procjenjuje UNICEF u izvješću objavljenom u utorak.

U kombinaciji sa sanitarnom krizom te gospodarskom krizom i "ako izostane hitna akcija sada, covid-19 mogao bi uništiti nade cijele generacije" djece, upozorava Jean Gough, ravnateljica UNICEF-a za područje Južne Azije.

Opasnost da obole od covid-19 daleko je manja za djecu u odnosu na druge dobne kategorije, ali djeca su "duboko pogođena pandemijom u smislu gospodarskih i društvenih posljedica izolacije i mjera poduzetih u borbi protiv pandemije", navodi UNICEF.

Poremećeni su zdravstveni sustavi zbog epidemije, pa tako koronavirus prijeti borbi protiv drugih bolesti.

Pad prihoda ugrožava sigurnost hrane brojnih obitelji.

Na Šri Lanki, studija koju je proveo UNICEF, pokazuje da je 30 posto obitelji smanjilo dnevni unos hrane.

U Bangladešu najsiromašnije obitelji više ne mogu osigurati tri obroka na dan.

Zatvaranjem škola, najsiromašnija djeca teško mogu nastaviti školovanje, osobito u ruralnim područjima gdje nema pristupa internetu.

"Prije pandemije gotovo 32 milijuna djece nije pohađalo školu, a koronavirus mogao bi tu brojku znatno povećati" učenicima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, navodi se.

UNICEF poziva vlade u regiji Južne Azije da provedu programe socijalne zaštite kao što su hitne socijalne pomoći za obitelji i podjelu hrane u školama.