U ČEMU JE PROBLEM?

UNESCO usvojio kontroverznu rezoluciju o istočnom Jeruzalemu

18.10.2016 u 15:39

Bionic
Reading

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) usvojila je u utorak kontroverznu rezoluciju o istočnom Jeruzalemu za koju Izrael tvrdi da osporava povezanost između židovstva i nekoliko svetih mjesta u Jeruzalemu

Glasnogovornik UNESCO-a izjavio je da je ta rezolucija, zbog koje je Izrael prekinuo suradnju s UN-ovom organizacijom, usvojena bez novog glasovanja nakon što je odobrena na razini odbora prošli tjedan.

Tekst rezolucije, koji su podnijele islamske države Alžir, Egipat, Libanon, Maroko, Oman, Katar i Sudan, potvrdilo je 58 zemalja članica Izvršnog vijeća UNESCO-a na plenarnoj sjednici u sjedištu organizacije u Parizu bez nove rasprave.

Rezolucija koja se tiče upravljanja svetim mjestima razbjesnila je Izrael jer smatra da se njome niječe tisućljetna povijesna spona židova i Jeruzalema i privilegiraju se arapski nazivi svetih mjesta.

U rezoluciji se za sveta mjesta koriste islamska imena, a zanemaruju židovski termini.

U Istočnom Jeruzalemu nalazi se krajnje osjetljivo sveto mjesto Plato džamija, treće sveto mjesto islama, ali i najsvetije mjesto za židove koji ga nazivaju Brdom hrama.

Prema povijesnoj tradiciji Jordan upravlja Platoom džamija, ali sve pristupe do tog mjesta nadzire Izrael.

Direktorica UNESCO-a Irina Bokova djelomice se ogradila od teksta rezolucije.

'Baština Jeruzalema nedjeljiva je i svaka zajednica ima pravo na izričito priznanje njezine povijesti i povezanosti s gradom. Nijekati, skrivati ili željeti izbrisati ovu ili onu židovsku, kršćansku ili muslimansku tradiciju ugrožava cjelovitost nalazišta', upozorila je Bokova u petak.

Nakon toga Bokova je primila prijetnje smrću, ustvrdio je izraelski veleposlanik pri UNESCO-u Carmel Shama-Cohen, što služba Irene Bokove nije željela ni potvrditi niti opovrgnuti.

Zamjenik palestinskog veleposlanika pri UNESCO-u Mounir Anastas rekao je novinarima da ta rezolucija 'podsjeća Izrael da su oni okupacijska sila u istočnom Jeruzalemu i traži od njih da prestanu sa svim svojim narušavanjima' tih svetih mjesta, uključujući arheološka iskopavanja.

Time se drugi put ove godine UNESCO našao usred napetosti između Izraela i arapskih zemalja.

U travnju je ta organizacija prihvatila rezoluciju kojom se osuđuje 'izraelska agresija i ilegalne mjere protiv slobode bogoslužja i pristupa muslimana džamiji Al-Aqsi'.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio je prošli tjedan odluku UNESCO-a da prihvati tu rezoluciju.

'Reći da Izrael nema veze s Brdom hrama jest kao da ste kazali da Kina nema veze s Velikim zidom ili da Egipat nema veze s piramidama', rekao je Netanyahu.

Izraelska vlada tu odluku UNESCO-a smatra političkom. Međunarodna zajednica zabrinuta je zbog izraelske politike prema Palestincima na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, područjima koje je Izrael okupirao 1967. godine.