'europska amazona'

UNESCO-u poslana nominacija za Petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 01.10.2019 11:24
  • Objavljeno 01.10.2019 u 11:24
Kopački rit / ilustracija

Kopački rit / ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

UNESCO-u je poslana nominacija za Petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, tzv. europsku Amazonu, a potvrda UNESCO-a očekuje se u lipnju 2020. godine, priopćila je u utorak Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature)

Zajednička nominacija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije, poslana 30. rujna UNESCO-u, posljednji je korak slagalice za proglašenje prvog na svijetu Petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Iznimni riječni krajolik Mure, Drave i Dunava, koji se proteže na 930.000 hektara od Austrije do Srbije, potvrdom UNESCO-a postat će prvi na svijetu rezervat biosfere kojim zajednički upravlja pet zemalja, istaknuo je WWF.

Ta svjetska organizacija za zaštitu prirode naglašava da rijeke Mura, Drava i Dunav, koje teku kroz pet zemalja, formiraju zeleni pojas dug 700 kilometara i povezuju preko 930.000 hektara jedinstvenog područja sa značajnom prirodnom i kulturnom baštinom, tvoreći tzv. europsku Amazonu.

Područje jezgre i utjecajno područje rezervata biosfere proteže se na 280.000 hektara i uključuje 13 zaštićenih područja, a okruženo je sa 650.000 hektara prijelaznog područja. Rijetke poplavne šume, pješčani i šljunčani sprudovi, riječni otoci i mrtvice tvore jedinstveni riječni i kulturni krajolik.

Europska Amazona stanište je najveće populacije orla štekavca u Europi sa čak 140 parova, kao i drugih ugroženih vrsta, poput malih čigri, crnih roda, vidri, dabrova i jesetri, ali i važno područje za više od 250.000 migratornih ptica.

Ne samo da je dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta, već gotovo 900.000 stanovnika ovisi o Muri, Dravi i Dunavu. Poplavna područja štite naselja od poplava i osiguravaju opskrbu pitkom vodom, dok iznimni riječni krajolici povećavaju potencijal za razvoj održivog turizma, kaže WWF.

'Prekogranična nominacija snažan je pokazatelj jačanja regionalne suradnje i ujedinjenja zemalja s jedinstvenim ciljem zaštite prirode. Rad na zajedničkoj nominaciji izvrstan je primjer međudržavne suradnje na tako važnom pitanju', istaknula je direktorica programa zaštite prirode WWF Adrije Petra Remeta.

Ivana Korn Varga iz WWF Adrije ističe kako je proglašenje rezervata biosfere važan odmak od štetnih projekata, poput izgradnje novih hidroelektrana ili iskapanja sedimenta. 'Održivi suživot ljudi i prirode je smjer u kojem moramo ići ako želimo ublažiti neizbježne posljedice klimatskih promjena, koje već sada itekako osjećamo', poručila je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!