BLAGONAKLONE TALIJANSKE VLASTI

Unatoč zabrani putovanja, Mugabe na beatifikaciji

01.05.2011 u 11:54

Bionic
Reading

Unatoč zabrani putovanja u zemlje članice EU, predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe opet je uspio doći do Rima, ovaj put na beatifikaciju pape Ivana Pavla II.

Mugabe i njegova supruga Grace u Rim su stigli na beatifikaciju premda on ima zabranu putovanja u zemlje članice. No Vatikan je suverena država i nije članica Europske unije, a s obzirom na to da je Mugabe rimokatolik, talijanske su mu vlasti dopustile prolazak Italijom.

Međutim, talijanske su vlasti već nekoliko puta bile blagonaklone prema Mugabeovim putešestvijama iako on zbog kršenja ljudskih prava od 2002. ima zabranu putovanja u zemlje članice EU-a. Tako je 2005. također bio u Rimu na pogrebu pape Ivana Pavla II., 2007. na summitu EU - Afrika koji se održao u Portugalu te opet u Rimu na summitima Ujedinjenih naroda 2008. i 2009. protiv gladi.

Zabrana je u međuvremenu obnovljena, a ista vrijedi i za još oko stotinu političkih dužnosnika iz Zimbabvea. No što se tiče posljednjeg posjeta, talijanske vlasti su mu opet izdale vizu, a iz Vatikana su samo poručili da Mugabe nije pozvan osobno, nego kao poglavar države s kojom Vatikan ima odnose.