ZAKONI 'NA ČEKANJU'

Unatoč Varginim najavama, ne zna se kad će nova javna rasprava

16.07.2015 u 11:50

Bionic
Reading

Iako je ministar zdravlja Siniša Varga najavio da će javna rasprava o novom cjelovitom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju početi sredinom srpnja, iz Ministarstva su u četvrtak poručili da još nisu donijeli odluku o daljnjim koracima u donošenju ta dva zakona

Još nije donesena odluka o sljedećim koracima u postupku donošenja, odnosno izmjena i dopuna ključnih zdravstvenih zakona. Čim ćemo imati konkretne informacije, obavijestit ćemo javnost, poručilo je u odgovoru Hini Ministarstvo koje pritom nije odgovorilo jesu li dovršili izradu novog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Varga je još u svibnju isticao da izmijenjeni zakoni moraju biti doneseni u hitnom postupku do sredine srpnja, i to zbog procedure prekomjernog deficita i usklađivanja s EU direktivama.

Od toga je odustao početkom srpnja, kada je najavljena izrada novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, redovna procedura te nova javna rasprava sredinom srpnja. No, sada je i taj rok prošao, a daljnji koraci nisu poznati.

Na kritike iz HDZ-a da ključne zakone mijenjaju tri mjeseca prije izbora, iz Ministarstva odgovaraju da su 'predložene zakonske izmjene nužne, pa zbog toga nije važan trenutak - već namjera'.

'Smatramo da su promjene koje se predlažu u zdravstvenim zakonima nužne zato što su s njima svi na dobitku - pacijenti, zdravstveni djelatnici kao i cijeli sustav - pa sukladno tome nije važan moment izmjene. Gradimo solidarni sustav, ne povećavamo cijenu participacije i unaprjeđujemo kvalitetu, a ovi zakoni to trebaju dodatno osigurati', poručuju iz Ministarstva.

HDZ-ove kritike je Varga ocijenio kao 'oporbene kritike u predizbornoj godini', podsjetivši da im je u sustavu zdravstva HDZ ostavio dugove od 7,4 milijarde kuna.

'Ova je Vlada proteklih godina sanirala te dugove, a izlaskom HZZO-a iz riznice početkom ove godine započele su konkretne reforme u zdravstvenom sustavu, posebice u bolnicama. Svakom razumnom čovjeku je jasno da se sustav koji 25 godina ne funkcionira kako bismo željeli, ne može popraviti u nekoliko mjeseci', ističe Varga.

Najavljuje da će sljedeći tjedan izaći u javnost s podacima o poslovanju bolnica 'u okviru čega je napravljen napredak', s obzirom da je u obrazloženju donošenja novog zakona Ministarstvo navelo 'iznimne organizacijske i financijske rezultate HZZO-a i bolnica u proteklih šest mjeseci'.

'Konačni cilj nam je održivi zdravstveni sustav. Alternativa koju nudi oporbena stranka, što je više puta naglašavano u zadnjih par mjeseci, Karamarkova je 'Dolina suza' sa smanjenjem prava pacijenata, povećanjem participacije i privatizacijom HZZO-a. To je upravo ono protiv čega se borimo jer želimo svima omogućiti pravo na jednaku dostupnost kvalitetnoj skrbi u javno financiranom solidarnom sustavu', poručio je Varga.

No, na pitanje Hine o tome zašto se premijer Zoran Milanović dosad nije aktivnije uključio u zdravstvenu reformu, iako je to jedan od ključnih problema hrvatskih reformi, iz Ministarstva nije odgovoreno.