USUSRET REFERENDUMU

Unatoč kampanji, manje građana želi u Europsku uniju

06.01.2012 u 11:29

Bionic
Reading

Prema istraživanju CRO Demoskopa koje je provedeno početkom siječnja potpora hrvatskom članstvu za pristupanje Europskoj uniji neznatno je palo u odnosu na prošli mjesec iako je državni vrh upregnuo sve snage da građane uvjeri u dobrobit ulaska u EU

Završetak pristupnih pregovora i utvrđivanje datuma ulaska u EU u početku je osnažilo potporu hrvatskih građana članstvu zemlje u zajednici europskih država i naroda. Međutim, u posljednjih se četiri mjeseca uočava zaustavljanje tog trenda povećanja potpore, pa i djelomično smanjivanje. Preokretu tog trenda nije pomoglo niti potpisivanje Ugovora o pristupanju, kao niti započeta promotivna kampanja.

Kad je riječ o razini potpore u općoj populaciji (obuhvaća i dio populacije koji neće izaći na referendum, odnosno ne znaju hoće li izaći ili neće) ovomjesečna su istraživanja pokazala potporu hrvatskom članstvo u EU od 55,1% što je 0,5 posto manje u odnosu na prošlomjesečno istraživanje.

Najniža potpora EU bila je u svibnju nakon prvostupanjske presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču te je iznosila 44,6 posto.

S druge strane, usporedba ovomjesečnih rezultata s onima izmjerenim prije godinu dana pokazuje da je ona porasla za šest postotka. Protiv hrvatskog članstva u EU početkom mjeseca izjasnilo se 33,3% hrvatskih građana u odnosu na prošlomjesečnih 32,9 posto. U ovomjesečnom istraživanju javnog mnijenja zabilježeno je 11,6 posto neodlučnih (prošli mjesec 11,4 posto ).

Da je referendum početkom siječnja njemu bi pristupilo nešto više od 60 posto ispitanih.