lokalni sukobi

UN upozorava: Globalna suša i kriza u Africi tjera ljude na rub gladi, milijuni su bez hrane

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 21.09.2022 17:04
  • Objavljeno 21.09.2022 u 17:04
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ebrahim HAMID / AFP

Gotovo milijun stanovnika Afganistana, Etiopije, Južnog Sudana, Somalije i Jemena gladuje ili će se, u nedostatku pomoći izvana s gladi suočiti ove godine, dok se istodobno globalna kriza s hranom pogoršava, upozorile su u srijedu agencije Ujedinjenih naroda

Lokalni sukobi i ekstremni vremenski uvjeti ostaju primarni pokretači gladi koju ove godine pogoršava i ekonomska nestabilnost povezana s posljedicama pandemije covida-19 i rusko-ukrajinskog rata.

"Ozbiljna suša na Rogu Afrike gurnula je ljude na rub gladi. Globalna kriza hrane i nesigurnost kada su posrijedi namirnice ubrzano se širi svijetom. Bez sveobuhvatne humanitarne reakcije stanje će se vjerojatno pogoršati u nadolazećim mjesecima", rekao je šef UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Premda su globalne cijene poljoprivrednih proizvoda u posljednjih nekoliko mjeseci pale s dosadašnjih rekordno visokih, lokalne cijene hrane u određenim su državama i dalje visoke te postoji opasnost od njihova ponovnog rasta, propadne li dogovor o povećanju ruskih i ukrajinskih isporuka žitarica i gnojiva, koji se odvija uz posredovanje UN-a.

Ukrajina je četvrti najveći svjetski izvoznik žitarica, a Rusija je treća po izvozu žitarica i prva po izvozu gnojiva.

  • +41
  • +38

Izbjeglice u Etiopiji

Izvor: Profimedia / Autor: Ebrahim HAMID / AFP

Prema FAO-ovom tromjesečnom izvješću o 'žarištima gladi', čiji je koautor UN-ov Svjetski program za hranu (WFP), visoke cijene hrane, goriva i gnojiva prisilile su napredna svjetska gospodarstva na pooštravanje monetarne politike.

To je povećalo cijenu kredita za zemlje s niskim dohotkom, ograničavajući njihov uvoz i prisiljavajući ih na uvođenje mjera štednje.

"Očekuje se da će se ovi trendovi uvišestručiti u nadolazećim mjesecima, uz daljnji porast siromaštva i nesigurnosti kada su posrijedi hrana i namirnice, a tu je i jačanje opasnosti od građanskih nemira potaknutih sve većim socio-ekonomskim problemima", stoji u izvješću.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!