katastrofa

UN upozorava da je pet milijuna sirijske djece raseljeno

16.01.2020 u 16:25

Bionic
Reading

Raseljeno je pet milijuna sirijske djece prisiljene bježati pred sukobima raznih zaraćenih strana i uskraćeno im je odgovarajuće obrazovanje, upozorava UN u četvrtak i poziva vlade da dopuste djeci džihadista povratak u domovine zajedno s njihovim majkama. U izvješću koje pokriva sukob u Siriji od 2011., UN-ova komisija za Siriju navodi da su djeca žrtve raznih zlodjela, uključujući bombardiranja, napade plinom, silovanja i prisilna novačenja u rat.

UN-ovi stručnjaci za ljudska prava procjenjuju da je unutar granica Sirije raseljeno 2,6 milijuna djece, a 2,5 milijuna izbjeglo je u inozemstvo.

"Više od 2,1 milijuna djevojčica i dječaka u Siriji do sada je prestalo redovito pohađati školu", navodi komisija dodajući da su deseci tisuća djece propustili godine školovanja.

Komisija je pozvala sirijsku vladu da osigura da se čim prije moguće omogući školovanje što više djece.

Izvješće, koje se temelji na razgovorima s 5000 sirijske djece i odraslih, upozorava i na mentalne traume koje su mnoga djeca doživjela zbog ratnih sukoba i nasilja.

Istražitelji UN-a pozvali su također da se djeci stranih džihadista koji su se borili na strani Islamske države u Siriji dopusti povratak u zemlju podrijetla zajedno s njihovim majkama.

Ta djeca u teškoj su situaciji jer ne posjeduju važeće identifikacijske dokumente koje bi priznale nadležne državne vlasti.