oko 1000 amerikanaca

Sirija u UN-u zatražila povlačenje američkih i turskih snaga, prijeti protumjerama

28.09.2019 u 19:48

Bionic
Reading

Sirijski šef diplomacije Walid al-Moualem u subotu je u sjedištu UN-a zatražio trenutačno povlačenje svih američkih i turskih vojnika iz njegove zemlje i upozorio da sirijske snage imaju pravo odgovoriti protumjerama ako ove to odbiju. Sjedinjene Države imaju oko 1000 vojnika u Siriji koji ratuju protiv džihadističke organizacije Islamske države (IS). Turska izvodi vojne udare na sjever Sirije protiv IS-a, ali i boraca sirijskih Kurda YPG, koji su ključni američki saveznici u ratu protiv IS-a.

"Svaka strana sila koja djeluje unutar našeg teritorija bez našeg odobrenja okupacijska je sila i mora se odmah povući", rekao je al-Moualem svjetskim čelnicima na godišnjem zasjedanju UN-a u New Yorku.

"Ako odbiju, imamo pravo poduzeti neku ili sve protumjere dopuštene međunarodnim pravom", rekao je.

Američki predsjednik Donald Trump lani je naredio potpuno povlačenje američkih vojnika iz Sirije, a zatim je odlučio dio njih ostaviti kako bi spriječio povratak militanata IS-a.

Američka intervencija u Siriji počela je zračnim udarima u rujnu 2014. za mandata Trumpova prethodnika Baracka Obame. Sirija nije odobrila američku vojnu nazočnost, a Obamina administracija opravdala je vojnu akciju Člankom 51 UN-ove Povelje koja govori o pojedinačnom ili kolektivnom pravu država na samoobranu od oružanih napada. 

"Sjedinjeme Države i Turska protuzakonito su prisutne na sjeveru Sirije", rekao je al-Moualem.

Američke i turske napore da stvore "sigurnu zonu" u Siriji nazvao je kršenjem UN-ove Povelje.  Turska planira graditi domove za 1 miiljun sirijskih izbjeglica u toj zoni. 

Gušenje prodemokratskih prosvjeda protiv predsjednika Bašara al-Asada 2011. preraslo je u građanski rat u Siriji, a IS je iskoristio kaos da osvoji dijelove Sirije i Iraka.

U rat su se uključile i ruske zračne snage na Asadov poziv i sada su u ofenzivi a Idlib, posljednju veću regiju koja je još u rukama pobunjenika.