jug gaze

UN: 'Rafah je postao 'ekspres-lonac očaja i bojimo se onoga što slijedi'

02.02.2024 u 13:09

Bionic
Reading

Humanitarni ured Ujedinjenih naroda izrazio je u petak zabrinutost zbog neprijateljstava u Khan Younisu koja su prisilila mnoge da pobjegnu u Rafah na krajnjem jugu Gaze, opisujući taj pogranični grad kao "ekspres lonac" ispunjen očajem

Priopćenje je uslijedilo dok se Izrael priprema proširiti borbe na jug, blizu egipatske granice, gdje je većina stanovnika Gaze potražila utočište od izraelske ofenzive.

"Želim naglasiti našu duboku zabrinutost zbog eskalacije neprijateljstava u Khan Younisu, što je rezultiralo povećanjem broja interno raseljenih osoba koje traže utočište u Rafahu proteklih dana", rekao je Jens Laerke, glasnogovornik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova.

Više od polovice od 2,3 milijuna stanovnika Gaze sklonilo se u to područje. Smrzavaju se i gladuju u improviziranim šatorima i javnim zgradama.

"Rafah je ekspres lonac očaja i bojimo se onoga što slijedi", rekao je Laerke.

Stanovnici Gaze rekli su da su izraelske snage granatirale područja oko bolnica u Khan Younisu i pojačale napade blizu Rafaha.

  • +15
Palestinci u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Khan Younis je sve više pod napadom i bilo je šokantno čuti o teškim borbama blizu bolnica, čime se ugrožava sigurnost medicinskog osoblja, ranjenih i bolesnih, kao i tisuća interno raseljenih ljudi koji ondje traže utočište", rekao je Laerke.

"Agencije se doista muče u ovim okolnostima", dodao je.

U odvojenom priopćenju, UNICEF je procijenio da je 17.000 djece u Gazi bilo bez pratnje ili odvojeno od svojih obitelji tijekom rata koji je započeo 7. listopada nakon napada Hamasa na južni Izrael.

UNICEF je dodao da gotovo sva djeca u enklavi trebaju dobiti psihološku pomoć.

"Djeca imaju simptome ekstremno visoke razine stalne tjeskobe poput gubitka apetita, nesanice, emocionalnih ispada i panike tijekom bombaških napada", rekao je Jonathan Crickx, UNICEF-ov šef komunikacija za okupirana palestinska područja.

UNICEF je i prije ovog rata rekao da 500.000 djece u Gazi treba psihosocijalnu podršku.

"Danas procjenjujemo da gotovo sva djeca trebaju tu podršku, a to je više od milijun djece", dodao je.