PUŠTENI NEOZLIJEĐENI

UN-ovi promatrači nakratko zarobljeni na Golanu

17.05.2013 u 08:51

Bionic
Reading

Trojicu UN-ovih vojnih promatrača nakratko je zarobila nepoznata oružana skupina na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom, samo tri dana nakon što su sirijski pobunjenici oslobodili četvoricu UN-ovih pripadnika mirovnih snaga, izjavio je u četvrtak UN-ov dužnosnik

U srijedu rano ujutro skupina muškaraca provalila je u UN-ovu promatračku postaju i odvelo tri nenaoružana vojna promatrača koji su bili raspoređeni u UN-ovu organizaciju za nadzor primirja koja podupire mirovnu misiju poznatu kao UNDOF, rekao je neimenovani dužnosnik agenciji Reuters.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan od Sirije u ratu 1967. Sirijski vojnici ne smiju prelaziti liniju razdvajanja utvrđenu 1974. a Izrael i Sirija su još uvijek tehnički u ratu.

UNDOF sa svojih tisuću pripadnika nadzire područje razdvajanja između sirijskih i izraelskih snaga, uski kopneni pojas od 70-ak kilometara od planine Hermon na libanonskoj granici do rijeke Yarmouk na granici s Jordanom.

Šef UN-ovih mirovnjaka Herve Ladsous izjavio je novinarima da su trojica vojnih promatrača u srijedu zadržana oko pet sati, prije nego što su pušteni neozlijeđeni. 'Oni su se sigurno vratili do UN-ove promatračke postaje gdje ih je dočekao šef misije UNDOF', kazao je.