ratna zona

UN-ova agencija za izbjeglice: Zbog borbi u Sudanu raseljeno više od milijun ljudi

19.05.2023 u 12:49

Bionic
Reading

U Sudanu je zbog borbi dosad raseljeno više od milijun ljudi, uključujući četvrt milijuna izbjeglica, rekao je u petak glasnogovornik Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR)

U sukobu vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku poginule su stotine ljudi, a ulice glavnoga grada Kartuma pretvorene su u ratne zone.

Prema zadnjim podacima interno je raseljeno oko 843.000 ljudi, a oko 250.000 ljudi pobjeglo je preko sudanskih granica, rekao je glasnogovornik UN-ove agencije za izbjeglice Matthew Saltmarsh na brifingu u Ženevi.

Izbjeglice bježe u susjedne zemlje uključujući Čad, Etiopiju i Južni Sudan, koje se i same muče s humanitarnim krizama. Egipat je do sada primio najviše sudanskih izbjeglica, oko 110.000 koji su stigli otkad je sukob izbio prošli mjesec, dodao je Saltmarsh.

  • +4
Sudan Izvor: EPA / Autor: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

"Mnogi od onih koji su nam se obratili u teškom su stanju jer su bili izloženi nasilju ili traumatičnim uvjetima u Sudanu i pretrpjeli su mučna putovanja", rekao je Saltmarsh. Zadnjih dana tempo se povećao te svaki dan u Egipat stigne oko 5.000 izbjeglica, dodao je.