'ilegalna okupacija'

UN-ov stručnjak za ljudska prava: Izraelska naselja predstavljaju ratni zločin

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 09.07.2021 20:25
  • Objavljeno 09.07.2021 u 20:25
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Izraelska naselja u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali predstavljaju ratni zločin, rekao je u petak američki istražitelj za ljudska prava i pozvao zemlje da pokažu Izraelu da treba snositi cijenu za "ilegalnu okupaciju".

Michael Lynk, UN-ov specijalni izvjestitelj za ljudska prava na okupiranom palestinskom teritoriju, govorio je na zasjedanju UN-ovog Vijeća za ljudska prava, koji Izrael bojkotira i ne priznaje njegov mandat ni ne surađuje s njim. "Zaključujem da izraelska naselja predstavljaju ratni zločin", rekao je Lynk.

Rekao je da naselja krše zabranu okupatoru da prebacuje svoje civilno stanovništvo na okupirani teritorij i podliježu definiciji ratnog zločina prema Rimskom statutu na kojemu je utemeljen Međunarodni kazneni sud (ICC).

"Ovaj nalaz prisiljava međunarodnu zajednicu prisiljava međunarodnu zajednicu ... da Izraelu jasno stavi do znanja da njegovo ilegalno zauzimanje i prkošenje međunarodnom pravu i međunarodnom mišljenju više ne mogu i neće biti besplatni", rekao je Lynk na forumu u Ženevi. 

Mnoge zemlje smatraju da naselja predstavljaju kršenje međunarodnog prava. Izrael to osporava i poziva se na biblijske i povijesne veze s zemljom kao i na sigurnosne potrebe.  

U drugom izvješću, Lynk navodi da su naselja "pokretač izraelske 54-godišnje okupacije". Sada postoji blizu 300 naselja u Istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, s više od 680.000 izraelsih doseljenika, rekao je. 

Sjedinjene Države, izraelski najbliži saveznik koji ima status promatrača u Vijeću, nisu bile na popisu govornika na raspravi. 

Lotte Knudsen, veleposlanica Europske unije pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, rekla je da su naselja nezakonita prema međunarodnom pravu, što je stav većine zemalja.  

"Potezi poput prisilnih preseljenja, deložacija, rušenja i oduzimanja domova samo će dovesti do eskalacije postojećih napetosti.

Palestinski veleposlanik Ibrahim Khraishi je rekao da Izrael drži 5000 Palestinaca, neke od njih duže od 20 godina. 

Palestinci žele osnovati neovisnu državu na Zapadnoj obali i Gazi s kojoj bi Istočni Jeruzalem bio glavni grad, ali židovska naselja na zemlji koju je Izrael okupirao 1967. već su dugo kamen spoticanja mirovnog procesa. Posljednji krug mirovnih pregovora je propao 2014. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!