prosvjedi širom irana

UN: Iran je možda počinio zločine protiv čovječnosti

20.03.2023 u 15:31

Bionic
Reading

Iranske vlasti posljednjih mjeseci potencijalno su počinile zločine protiv čovječnosti, rekao je u ponedjeljak stručnjak Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, navodeći slučajeve ubojstva, pritvaranja, nestanke ljudi, mučenja, silovanja, seksualnog nasilja i kaznenog progona

Širom Irana prosvjeduje se nakon što je u rujnu prošle godine u pritvoru policije za ćudoređe umrla iranska Kurdkinja Mahsa Amini.

Obraćajući se Vijeću sa sjedištem u Ženevi, britansko-pakistanski pravnik Javaid Rehman, imenovan posebnim izvjestiteljem za ljudska prava u Iranu, rekao je da ima dokaze da je Amini umrla od „posljedica premlaćivanja od strane državne ćudoredne policije“.

Iranske vlasti tvrde da je obdukcija pokazala kako je Amini umrla zbog prethodno postojećih zdravstvenih problema, ne od udaraca u glavu i udove.

Rehman je istaknuo da opseg i težina zločina koje su vlasti počinile tijekom gušenja prosvjeda izazvanih slučajem Amini "ukazuju na moguće počinjenje međunarodnih zločina, osobito zločina protiv čovječnosti".

  • +3
Djevojačka škola u Iranu za vrijeme pandemije covida-19 Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH

Izrazio je ogorčenje zbog pogubljenja najmanje četiri osobe povezane s prosvjedima te kazao da je od siječnja ove godine u Iranu pogubljeno ukupno 143 osobe, nakon "vrlo nepoštenih suđenja".

Iranski veleposlanik Ali Bahreini  u Vijeću je rekao da su optužbe izmišljene i da je Iran na meti tog tijela.